Hasicská Zbrojnice - Lipuvka, Czech Republic
CZ: Hasicska zbrojnice v obci Lipuvka // EN: Firehouse in the village Lipuvka
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Sbor dobrovolných hasicu byl v Lipuvce založen 1.kvetna 1879. Bylo to na prímý popud tehdejšího obecního zastupitelstva za starostování pana Jana Kladivy. V obecní rade sedeli dále Josef Málek, František Micánek, Václav Micánek, Václav Vyskocil a Josef Odehnal. Pan Jan Kladivo se tak stal historicky prvním starostou našeho SDH. Sbor mel 24 clenu.

Vzhledem k tomu, že vetšina domu byla kryta doškovými strechami, ke svícení se užívalo svícek a petrolejových lamp, bylo nebezpecí požáru velmi vysoké. V té dobe mela obec asi 110 domu. K tomu je potreba pripocítat chlévy, stodoly a jiná hospodárská stavení. Vetšina z nich prevážne drevená.

Podle hesla „Každý zacátek je težký“ také hasici v Lipuvce zacínali od nuly. Výcet jejich výzbroje je, ocima dnešního cloveka, až úsmevný. Plechové koše na vodu, posunovací žebrík, hákový žebrík, požární hák, lejta na vodu, berlová stríkacka apod. Výkrikem techniky byla ctyrkolová konská stríkacka. To vše v cene asi 1200 zlatých.

EN:
Volunteer firefighters in Lipuvka was founded on May 1st 1879 was the direct instigation of the then municipal council for mayor Mr. Jana hammer. The municipal council sat further Josef Malek, Francis Micánek, Václav Micánek, and Josef Václav jumped Drove. Mr. Jan Hammer thus became the first mayor of our SDH. The choir had 24 members.

Given that most of the houses were covered with thatched roofs, were used to light candles and kerosene lamps, the fire danger was very high. At that time the village had about 110 houses. To this must be added stables, barns and other outbuildings. Most of them mainly wooden.

Under the slogan "Every beginning is difficult," a fire brigade in Lipuvce started from scratch. The list of equipment is, through the eyes of modern man, to amusing. Metal baskets for water, shunting ladder hook ladder, fire hook, pouring water, etc. Berlov syringe. Shouts techniques was four-wheeled horse syringe. All this included about 1,200 gold.
Paid or Volunteer: Volunteer

EMS Involvement: no