Sakvice, Czech Republic
CZ: obecni urad v Sakvicich // EN: Municipal office in Sakvice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Historie obce
Obec Šakvice se poprvé pripomíná až v roce 1371 pod jménem Cícovice, kdy mela být pustá ves znovu osazena. Tato zpráva by naznacovala, že predchudcem dnešních Šakvic byla nejaká starší osada, která za neznámých okolností zanikla. Na pudorysu dnešní vsi je patrná plánovitost rozložení selských gruntu po obou stranách široké návsi zvané Dedina, na níž stojí také kostel sv. Barbory.
Vesnice prodelala složitý správní vývoj. Po zániku patrimoniální správy v roce 1848 pripadla od roku 1850 k soudnímu okresu Hustopece.
V roce 1876 si zde koupil selskou usedlost František Nosek (1840-1924), který tu byl po 10 let starostou, na dobu 12 let se stal i zemským poslancem a 20 let vykonával funkci predsedy Okresního silnicního výboru v Hustopecích. Byl to také významný vlastivedný badatel, publikující v celé rade odborných studií své poznatky o minulosti jihomoravských vesnic, mestecek a mest.V neposlední rade stojí za zmínku jeho autorství šakvické obecní kroniky , kde zachytil historii od prvního osídlení obce až po r. 1890.
V obci se nachází kostel sv. Barbory s gotickým jádrem. V r. 1801 zachvátil kostel velký požár, již v r. 1802 byl vystaven a znovu vysvecen. Pri opravách v breznu r. 2000 byly objeveny malby a prvky sahající až do 12.století.
V kancelári starostky se nachází historický stul z r. 1783, na jehož desce jsou intarzované monogramy radních té doby a rok vzniku. V obecní kronice psané p. Noskem nalezneme presne vypsáno, kterí radní u tohoto stolu sedeli.Ze stejného období pochází i masivní obecní pokladna, kterou se donedávna nepodarilo otevrít.Nyní nám odekryla své tajemství. Otevreli jsme ji a je prázdná.
Šakvice jsou známé jak u nás, tak i za hranicemi dechovou hudbou. Úplne první dechová hudba vznikla v roce 1885. Jejím kapelníkem byl pan František Fic.
V roce 1952 vznikla Štrublova kapela podle svého kapelníka,skladatele a varhaníka pana Rudolfa Štrubla, který složil více jak 200 skladeb( polky, valcíky,pochody).Dalším kapelníkem a významnou šakvickou osobností byl pan Josef Šural. Již od studentských let hrával v kapelách a od 70.let se venoval výuce mladých hrácu. Z techto v budoucnu pak vznikly dechové kapely Sokolka a Tufaranka. Oba spolu složili valcík Pod Pálavou a polku Pro nás.

Významné osobnosti obce:
František Nosek (1840-1924)
Manželé Matej (1892-1952) a Anežka (1905-1974) Dofkovi
Rudolf Štrubl (1915-1982)
Josef Šural (1927-2002)

Katastrální výmera
11,92 km2
Zemepisná šírka
48° 53’ 45’’
Zemepisná délka

16° 42’ 59’’
Nadmorská výška
187 m

Pocet obyvatel
1357
Pocet domu
545
Prumerný vek obyvatel
42

EN:
History of the village
Šakvice village was first mentioned in the year 1371 under the name Cícovice when it should be desolate village replanted. This report would suggest that the ancestors of today's Šakvice was an older settlement, which disappeared in unknown circumstances. The ground plan of the present village is planned nature apparent distribution rustic farms on both sides of the wide village called Dedina on which stands a church. Barbara.
The village has undergone a complex administrative development. After the disappearance of patrimonial administration in 1848, fell in 1850 to a judicial district Hustopece.
In 1876 there bought a traditional farmstead František Nosek (1840-1924), who had been mayor for 10 years, for 12 years he became a member of the provincial and 20 years served as Chairman of the District Committee in Hustopece road. It was also important homeland researcher publishes in a wide range of specialist studies his knowledge of the history of South Moravian villages, towns and mest.V Finally, it is worth noting his authorship Šakvická local chronicle, which captured the history of the first settlement of the village to r. 1890th
The village church. Barbara with Gothic core. V r. Engulfed the church in 1801 a large fire already in r. Was built in 1802 and consecrated again. During repairs in March. Were discovered in 2000 and features paintings dating back to the 12th century.
The office of mayor is a historical table of r., 1783, on board of which are inlaid monograms councilors that time of year. The municipal chronicle written p. Nosek find exactly advertised that councilors at this table sedeli.Ze same period comes the massive municipal treasury, which until recently could not otevrít.Nyní us odekryla their secrets. We opened it and it is empty.
Šakvice are known both at home and abroad brass music. The very first brass band was founded in 1885, The conductor was Mr. Francis Fic.
In 1952 the band was Štrublová by his bandleader, composer and organist Mr. Rudolf Struble, who composed more than 200 songs (polkas, waltzes, marches) .Another bandleader and important personalities Šakvická Mr. Josef Sural. Since his student years he played in bands from the 70s and devoted himself to teaching young players. For those incurred in the future, then brass band Sokolka and Tufaranka. Both of them passed under the waltz and polka Pálavou for us.

Notable personalities of the village:
Mr. and Mrs. Matej (1892-1952) and Anežka (1905-1974) Dofkovi