Židovský hrbitov v Boskovicích - Boskovice, Czech Republic
Židovský hrbitov v Boskovicích / Jewish cemetery in Boskovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
...patrí mezi nejvetší a nejcennejší židovské hrbitovy v Ceské republice. Byl podle všeho založen nejpozdeji v 16. století.
Hrbitov se nachází asi 800 m jihozápadne od Masarykova námestí a zdejšího Židovského mesta na severozápadním úpatí hradního vrchu. Na rozloze 14 528 metru ctverecních se zde rozkládá približne 2500 náhrobku (macev). Celý hrbitov je obehnán zdí a v areálu rostou stromy.
Do areálu vedou dve brány, první je pro verejnost a druhou, která se nachází o neco výše a je smerována k centru mesta, vjíždely pohrební vozy. Od první brány vedou schody k obradní síni postavené v roce 1763, z níž se zachovalo jen postranní zdivo s kamennou deskou na níž je text modlitby za mrtvé Kadiš. Nejstarší náhrobky pocházejí z 2. poloviny 17. století, pricemž ten úplne nejstarší je datován rokem 1670.
Zdejším poutním místem je hrob rabína Samuela Ha-Leviho Kolina, mj. autora komentárového díla Machacit ha-šekel. Na míste puvodní zerodované macevy byla v roce 2000 za financní pomoci donátoru z USA osazena nová obsahující strucné údaje o Rebem.

EN:
Jewish cemetery in Boskovice
The Jewish cemetery in Potocní Street, situated west of the city centre in the slope under the castle game-preserve, was founded no later than in the 16th century. The area of 3.7 acres features 2,400 tombstones, some of them of baroque and classicist origin; the oldest tombstone discovered dates back to 1670. The cemetery is a place where you can visit the graves of a number of notable personalities such as the learned rabbi Samuel ha-Levi Kolin, called Machzit ha-Shekel (1724–1806). At the centre of the area there are the ruins of a house of mourning from 1763 with the Kaddish prayer carved into a stone board. The cemetery is open to visitors during the tourist season at all times.

Zdroj/Source: (visit link) a/and (visit link)