Aliancní znak Dietrichtein a Mensdorff-Pouilly - Horepník, Czech Republic
Aliancní znak Dietrichtein a Mensdorff-Pouilly na zámku Boskovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Mensdorff-Pouilly [-puji] je puvodem šlechtický rod pocházející z Lotrinska.
Dejiny rodu zacínají rokem 1395, kdy byl rod povýšen do stavu baronu se jménem dnešního francouzského Pouilly-sur-Meuse. Až do 18. století hráli spíše méne významnou úlohu, o zvýšení významu se zasloužil hlavne Emanuel Mensdorff-Pouilly, který se dostal po emigraci rodu do rakouské armády, vzal si za ženu Sophii z nemeckého sasko-koburského rodu, byl to také on, kdo prijal jméno Mensdorff (narodil se ješte jako Emmanuel de Pouilly). Od roku 1838 mel inkolát pro Cechy, Moravu a Slezsko, zakoupil se na Nectinách. V roce 1864 po vymrení rodu Ditrichštejnu zdedil Alexandr Mensdorff-Pouilly krom majetku i jméno a erb, címž došlo k rozdelení na dve vetve. Alexandrova knížecí vetev používala do roku 1887 název Dietrichstein-Nikolsburg, následne pak príslušníci této knížecí knížecí vetve používali titul hrabat Dietrichstein-Mensdorff-Pouilly. Alexandruv starší bratr Alfons Friedrich založil hrabecí vetev.

Zdroj: (visit link)

Pocátky rodu kladou Ditrichštejnové až do 11. století, ale prokazatelná posloupnost je teprve v osobe Pankráce z Ditrichštejna, který bojoval v roce 1492 s Turky a jehož synové byli povýšeni do stavu ríšských pánu. Adam z Ditrichštejna (1527-1590) pusobil jako diplomat po celé Evrope a také doprovázel syny císare Maxmiliána II. Habsburského - Rudolfa a Arnošta na ceste do Španelska ve funkci vychovatele. V roce 1575 získal panství Mikulov, které se potom stalo jádrem moci moravské vetve rodu. V Mikulove se nachází i Ditrichštejnská hrobka. Jeho syn František Serafinský predcil otce svým knežským vlivem a politickými ambicemi a dosáhl roku 1624 povýšení rodu do knížecího stavu. Další Ditrichštejnové byli vojáky, diplomaty a politiky. Když zemrel v roce 1864 poslední mužský potomek Moric Jan z Ditrichštejna, zbyly zde po jeho bratrovi Josefovi ctyri dcery, které si rozdelily jeden z nejvetších majetku na Morave. Jméno, knížecí titul a erb Ditrichštejnu prevzala snatkem Alexandra Mensdorff-Pouilly s Alexandrine z Ditrichštejna jedna z vetví rodu Mensdorff-Pouilly, která pak užívala jméno Mensdorff-Pouilly-Dietrichstein a hlava rodu byla "kníže z Ditrichštejna na Mikulove" (nemecky Fürst von Dietrichstein zu Nikolsburg).

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family