Pametní deska (Vystaviste) - Brno, Czech Republic
CZ: pametni deska "Vystaviste" // EN: Commemorative plaques "Vystaviste"

a provedeny urbanisticke upravy
pred vstupem na vystaviste
sousosi novy vek z roku 1956
narodniho umelce vincence Makovskeho."

Brnenské výstavište je nejvýznamnejší ceský výstavní areál, rozkládající se zhruba 2 km zjz. od centra Brna na levém brehu reky Svratky v mestské cásti Brno-stred, v katastrálním území Pisárky. Areál patrí spolecnosti Veletrhy Brno, která zde celorocne provozuje veletrhy, výstavy, prehlídky, koncerty a ruzné další akce.
Prípravy výstavby nového veletržního výstavište v Brne se datují ješte do casu Rakouska-Uherska. Práce ale byly prerušeny 1. svetovou válkou. Po ní nastala krátká hospodárská recese zpusobená ztrátou trhu Rakouska-Uherska, ale již v srpnu roku 1923 rozhodnul Moravský zemský výbor o stavbe nového výstavište. Byly zakoupeny pozemky v Pisárecké kotline o rozloze 58 ha od brnenského právníka a podnikatele Viktora Bauera. Místo bylo známo pod názvem Bauerova rampa a Viktor Bauer zde vlastnil cukrovar a pole. Sám bydlel nedaleko na dnešní ulici Hlinky cp. 39/41. Ješte roku 1923 byla vypsána architektonická soutež na urbanistické rešení výstavište. Architektonická koncepce areálu a hlavního pavilonu vychází z vítezného soutežního návrhu pražského architekta Josefa Kalouse z roku 1924. Pri realizaci výstavište byl použit nový urbanistický plán brnenského architekta Emila Králíka.

Stavba areálu zapocala roku 1927 a trvala 14 mesícu. Provoz výstavište byl zahájen 26. kvetna 1928 akcí s názvem „Výstava soudobé kultury v Ceskoslovensku“ (u príležitosti 10. výrocí vzniku Ceskoslovenské republiky). Brno ve výstavišti o rozloze 360 000 m² (plocha v pavilonech pres 30 000 m²) získalo jeden z nejvýznamnejších funkcionalistických stavebních komplexu své doby. Jednotlivé pavilony byly dílem známých architektu – napríklad celný ceský architekt Bohuslav Fuchs navrhl hned nekolik pavilonu, zachoval se z nich jediný, pavilon mesta Brna, dnes známý jako budova výstavní pošty – tento pavilon je jedním z nejduležitejších a nejznámejších del ceské moderní architektury ve svetovém kontextu. Exponáty výstavy bylo i nekolik moderních domu ve svahu nad výstavištem.

V dobe nemecké okupace výstavní areál využívala nemecká armáda. Na konci 2. svetové války byl areál težce poškozen, takže se uvažovalo o jeho zrušení. Ale roku 1947 byla zahájena obnova, na které se brigádnicky podílelo mnoho dobrovolníku z rad Brnanu.

Predchudcem dnešních strojírenských veletrhu se staly výstavy ceskoslovenského strojírenství porádané od roku 1955. V roce 1959 se konal první mezinárodní strojírenský veletrh. Od té doby se mezinárodní strojírenské veletrhy konají každorocne na podzim. V prvních letech to bylo vždy na pocátku zárí, pozdeji zacal být termín konání koordinován s ostatními veletrhy v Evrope a posunut i na pocátek ríjna.

EN:
The Brno Exhibition Centre is the most important Czech exhibition complex, situated about 2 km WSW. from Brno's center on the left bank of the river Svratky in the city of Brno-center, in the administrative area Pisarky. The area is one of the Trade Fairs Brno, which operates all year long trade fairs, exhibitions, shows, concerts and various other events.
Preparations for the construction of a new trade fair in Brno dates back even to the days of the Austro-Hungarian Empire. Work but were interrupted by the first world war. After this there was a short recession caused by the loss of markets of Austria-Hungary, but in August 1923 the Moravian Provincial Committee decided to build a new fairgrounds. Were purchased land in Pisárky basin with an area of 1958 ha from Brno lawyer and businessman Viktor Bauer. The place was known as a ramp and Viktor Bauer Bauer are owned sugar factories and fields. He lived near the present-day street Hlinka no. 39/41. Even the 1923 architectural competition was announced on urban design exhibition. The architectural concept of the complex and the main pavilion is based on the winning competition proposal for a Prague architect Josef Kalous of the year 1924, when the realization of the exhibition was used a new urban plan Brno architect Emil rabbits.

Construction of the complex began in 1927 and lasted 14 months. Operation of the exhibition was launched May 26, 1928 events called "Exhibition of Contemporary Culture in Czechoslovakia" (on the occasion of the 10th anniversary of the Czechoslovak Republic). Brno Exhibition Centre in an area of 360 000 m² (area in pavilions over 30 000 m²) made one of the most important functionalist building complexes of its time. Individual pavilions were the work of famous architects - such as leading Czech architect Bohuslav Fuchs suggested several pavilions, kept from them the only pavilion of Brno, now known as Building Exhibition mail - this pavilion is one of the most important and famous works of Czech modern architecture in a global context . Exhibits were several modern houses on the hillside above the fairgrounds.

During the German occupation of exhibition area used by German army. At the end of the 2nd World War the area was heavily damaged, so was considered for cancellation. But in 1947, the reconstruction, in which the brigade workers involved many volunteers from the participating members.

The predecessor of today's engineering fairs became Czechoslovak engineering exhibitions held since 1955, in 1959 held the first International Engineering Fair. Since then, the International Engineering Fair held annually in the fall. In the early years it was in early September, and later became a term of co-ordinated with other fairs in Europe and i moved to the beginning of October.

Address of where the marker is located. Approximate if necessary:
Výstaviště 405/1