Horejší (Vackuv) mlýn - Mirotice, CZ
250 let starý mlýn na rícce Lomnici / 250 year old mill on the small river Lomnice.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Mlýn byl postaven asi pred 250 lety za Švamberku. Byla k nemu tehdy zrízena umelá stoka – náhon, asi jeden kilometr dlouhý a se spádem 3 metry. V roce 1880 jej v exekucní dražbe koupil velkostatek rádu premonstrátu v Cerhovicích. V roce 1892 vyhorel. V roce 1926 koupil Horejší mlýn Jaroslav Vacek. Za neho došlo k vylepšení mlýna a pristavení rámcové pily. 2. zárí 1935 znovu vyhorel. Již za šest týdnu byl postaven znovu, tentokrát s patrem, s dvema loupackami, ctyrmi válcovými stolicemi a rovinnými vysévaci. Dnes je mlýn prázdný a bez užitku chátrá.

==================================

The mill was built about 250 years ago for Švamberks. It was then established artificial sewer - drive, about one kilometer long, with a drop of 3 meters. In 1880 it was bought at execution auction by Premonstratensian order in Cerhovice. In 1892, burned down. In 1926 it was bought by Jaroslav Vacek. For him there was a mill enhancement and delivery framework saws. Today the mill is empty and useless deteriorating.
Current Status: Ruin

Current Use: no use now