Muzeum ve Šlapanicích - Šlapanice, Czech Republic
Muzeum ve Šlapanicích / Museum in Šlapanice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Muzeum sídlí ve starobylé budove nekdejší šlapanické scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozustalostní fond významného ceského krajináre Aloise Kalvody, který se v mestecku Šlapanice narodil. Soucástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek. Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou bitvou "trí císaru". Budova scholasterie, v níž muzeum sídlí, sloužila pred bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru. Ve vestibulu muzea jsou nove vystaveny dva restaurované konesprežné kocáry pocházející z prelomu 19. a 20. století. V soucasné dobe se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své cinnosti dlouhodobe zameruje na detské návštevníky. Ke všem výstavám jsou pripravovány doprovodné programy pro školy, detské dílny ci herny, muzeum porádá souteže pro deti a spolupracuje s okolními základními a materskými školami.

EN:
The museum is housed in a historic building of the former Šlapanice's "scholasterie". In its collections is among other fund of important Czech landscape painter Alois Kalvoda, who was born in the town of Šlapanice. Part of the ethnographic collections of the museum is remarkable collection of embroidery stamps. Šlapanice and their surroundings are also associated with the famous battle of "Three Emperors". In the lobby of the museum are exposed to two newly restored horse-drawn carriages from the 19th and 20th století. Currently, the museum held temporary exhibitions and the museum's activities are always focused on the kids. All exhibitions are prepared by supporting programs for schools, children's workshops and playrooms, the museum organizes competitions for children and cooperates with neighboring primary and nursery schools.

Zdroj/Source: (visit link)
Theme:
- fond významného českého krajináře Aloise Kalvody - etnografické sbírky - kolekce výšivkových tiskátek - bitva "tří císařů"

Street Address:
Muzeum ve Šlapanicích Masarykovo nám. 18 664 51 Šlapanice