1866 Austro-Prussian War Memorial - Zdar, Czech Republic
The Austro-Prussian War Memorial in Zdar.
Location: Středočeský kraj, Czechia

The major battle of Austro-Prussian war (visit link) was preceded by several other military clashes and minor skirmishes and battles. These skirmishes had their own victims and this victims has own a monuments.

The monuments outside the central battlefield (i.e. those that are not here (visit link) ) have their own number series.

This is the memorial of the victims of The Battle of Münchengrätz [CZ: Mnichovo Hradište] (visit link) . The battle was fought on June 28, 1866 during the Austro-Prussian War. It ended in a Prussian victory over the Austrian Empire.

=========================================================
Tento pomník je venován obetem bitvy u Mnichova Hradište.
Jedná se o hromadný hrob 11 pruských a jednoho rakouského vojáka, kterí zde padli 28. cervna 1866. Jde o pískovcovou stélu, která se smerem nahoru zužuje. V dolní cásti je vytesaný obdélníkový výklenek, v nemž je vyryt a cernou barvou vyznacen nápis: "Dne 28. cervna 1866 jeden rakouský a 11 pruských vojínu zde pohrbeno jest. Odpocinte v pokoji. Amen.".
Horní cást je na rozích ozdobena nízkými sloupky. Do vrcholové cásti je za sklem vsazený obrázek Panny Marie, vrcholek samotný je zdoben novogotickými prvky a je zakoncen stríškou.

Bitva u Mnichova Hradište
28. cervna 1866 ustupoval rakouský I. armádní sbor generála jízdy Clam-Gallase od Mnichova Hradište k Jicínu. Okolo 8. hodiny dorazilo velitelství sboru s brigádami generálmajora Poschachera (peší pluk c. 30 a 34 a prapor polních myslivcu c. 18) a generálmajora Pireta (peší pluk c. 18 a 45 a prapor polních myslivcu c. 29) do Knežmostu. Generál Clam-Gallas vyslal ihned dve baterie delostrelecké zálohy, 29. prapor polních myslivcu a 3. prapor pešího pluku c. 45 na vrch Mužský, aby zpomalily postup neprítele. V tu dobu již probíhaly tuhé boje u Dolní Krupé a Kláštera, kde pruský VIII. armádní sbor generálmajora Herwartha von Bittenfeld zaútocil proti brigáde plukovníka Leiningena (peší pluk 33 a 38 a prapor polních myslivcu c. 32).

Okolo 9. hodiny zapocal ústup Rakušanu na levý breh reky Jizery. Po 10. hodine byl zapálen most vedoucí k Mnichovu Hradišti a obsazen zámek hrabete Valdštejna 32. praporem polních myslivcu. Na svazích k Jizere zaujali svá postavení vojáci 33. pešího pluku a baterie sborové delostrelecké zálohy. Po hodinovém boji, kdy neprátele od sebe delila pouze Jizera, vydal plukovník Leiningen rozkaz k opuštení Mnichova Hradište a k pochodu do Bosne, kde již stála brigáda plukovníka Abeleho (peší pluk c. 35 a 72 a prapor polních myslivcu c. 22). K pronásledování ustupujících rakouských vojsk nedošlo z duvodu poškození mostu pres Jizeru.

Okolo 11. hod. vyslal pruský generál Fransecky, velící 7. divizi, 4 prapory 27. a 66. pluku proti postavením na vrchu Mužský. Rakouský 29. prapor polních myslivcu vcetne obou delostreleckých baterií a praporu 45. pešího pluku byl donucen k ústupu. Prapor pechoty padl témer celý do zajetí.
Ztráty na rakouské strane v bitve u Mnichova Hradište byly 20 dustojníku, 1 634 mužu a 29 koní. Prusové ztratili 8 dustojníku a 341 mužu.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no