1866 Austro-Prussian War Memorial - Brezina, Czech Republic
The Austro-Prussian War Memorial in Brezina.
Location: Středočeský kraj, Czechia

The major battle of Austro-Prussian war (visit link) was preceded by several other military clashes and minor skirmishes and battles. These skirmishes had their own victims and this victims has own a monuments.

The monuments outside the central battlefield (i.e. those that are not here (visit link) ) have their own number series.

This is the memorial of the victims of The Battle of Münchengrätz [CZ: Mnichovo Hradište] (visit link) . The battle was fought on June 28, 1866 during the Austro-Prussian War. It ended in a Prussian victory over the Austrian Empire.

=========================================================
Tento pomník je venován obetem bitvy u Mnichova Hradište.

Na novogoticky upraveném pískovcovém soklu se nachází zdobený novogotický kovový kríž, natrený cernou barvou. Na spodku kríže se pod imitací gotické architektury nachází žlute natrená soška zmyrtvýchvstalého Krista. Nad ní se nachází kartuše, ozdobená zelenými ratolestmi, v níž se nachází nápis "1866". Nad kartuší je velká žlute natrená socha ukrižovaného Krista. Na krížení ramen kríže se nachází reliéfní bílou barvou zvýraznený nápis "INRI".

Bitva u Mnichova Hradište
28. cervna 1866 ustupoval rakouský I. armádní sbor generála jízdy Clam-Gallase od Mnichova Hradište k Jicínu. Okolo 8. hodiny dorazilo velitelství sboru s brigádami generálmajora Poschachera (peší pluk c. 30 a 34 a prapor polních myslivcu c. 18) a generálmajora Pireta (peší pluk c. 18 a 45 a prapor polních myslivcu c. 29) do Knežmostu. Generál Clam-Gallas vyslal ihned dve baterie delostrelecké zálohy, 29. prapor polních myslivcu a 3. prapor pešího pluku c. 45 na vrch Mužský, aby zpomalily postup neprítele. V tu dobu již probíhaly tuhé boje u Dolní Krupé a Kláštera, kde pruský VIII. armádní sbor generálmajora Herwartha von Bittenfeld zaútocil proti brigáde plukovníka Leiningena (peší pluk 33 a 38 a prapor polních myslivcu c. 32).

Okolo 9. hodiny zapocal ústup Rakušanu na levý breh reky Jizery. Po 10. hodine byl zapálen most vedoucí k Mnichovu Hradišti a obsazen zámek hrabete Valdštejna 32. praporem polních myslivcu. Na svazích k Jizere zaujali svá postavení vojáci 33. pešího pluku a baterie sborové delostrelecké zálohy. Po hodinovém boji, kdy neprátele od sebe delila pouze Jizera, vydal plukovník Leiningen rozkaz k opuštení Mnichova Hradište a k pochodu do Bosne, kde již stála brigáda plukovníka Abeleho (peší pluk c. 35 a 72 a prapor polních myslivcu c. 22). K pronásledování ustupujících rakouských vojsk nedošlo z duvodu poškození mostu pres Jizeru.

Okolo 11. hod. vyslal pruský generál Fransecky, velící 7. divizi, 4 prapory 27. a 66. pluku proti postavením na vrchu Mužský. Rakouský 29. prapor polních myslivcu vcetne obou delostreleckých baterií a praporu 45. pešího pluku byl donucen k ústupu. Prapor pechoty padl témer celý do zajetí.
Ztráty na rakouské strane v bitve u Mnichova Hradište byly 20 dustojníku, 1 634 mužu a 29 koní. Prusové ztratili 8 dustojníku a 341 mužu.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no