Water Tower - Chocnejovice-Rostkov, Czech Republic
Water Tower - Chocnejovice-Rostkov
Location: Středočeský kraj, Czechia

Water Tower in Chocnejovice-Rostkov is similar to the water tower in Kobyly-Sedlisko.

=============================================================

Vežový jednokomorový vodojem v Rostkove je soucástí Mohelského skupinového vodovodu. Vodojem byl dokoncen v roce 1923.
Základy stavby sahají do hloubky 180 cm. Vodojem o výšce 18,3 m má objem 50 m3. Drík ve tvaru komolého kužele byl postaven z místního lomového kamene – pískovce. Spodní cást dríku má prumer 4,9 m, horní cást pod reservoárem 4,6 m. Tlouštka zdiva dríku se postupne zužuje - z 75 cm na 60 cm. Horní cást plášte reservoáru je tvorena osmibokým hranolem.
Dno reservoáru leží 9,15 m nad okolním terénem, stredem nádrže vede ocelový žebrík prulezem o prumeru 1 m. Konstrukce reservoáru je obezdena vnejším cihelným pláštem se vzduchovou, tepelne izolacní mezerou.