Skalsko - Central Bohemia, Czech Republic
Skalsko Chateau
Location: Středočeský kraj, Czechia

The chateau is owned by the municipality Skalsko and now served as a movie school. The chateau is close to public.

========================================================

První písemná zmínka o zdejší vsi je z roku 1352, kdy se v písemných pramenech pripomínána zdejší fara. Prvním známým majitelem vsi byl Sulko z Kováne, který zde sedí kolem roku 1398. Další známý majitel je Aleš Berka z Dubé, který ves kupuje roku 1408 a pripojuje ji k nedalekým Dražicím. V letech 1450 – 1482 dražické panství spolecne se Skalskem drží Jan a Bohuslav Dražictí z Kunvaldu. Nekdy po tomto datu se ves delí na dve poloviny, protože roku 1560 získává obe, od Jana Hrzána z Harasova a Václava Cetenského z Cetna, kostel sv. Michala v Praze. Po Bílé hore a pobelohorských konfiskacích získává roku 1623 ves od císare Ferdinanda II. Habsburského rád servitu – Služebníku Panny Marie. Za jejich držení je zde vystaven v druhé polovine 17. století jednopatrový barokní zámek. Servité drží Skalsko až do roku 1785, kdy byl rád zrušen císarem Josefem II. Roku 1809 kupuje Skalsko i se zámkem Kníže Karel Rohan. Ten ves ale již roku 1822 prodává baronce Christine Lützovové. Majitelé zámku se pak rychle mení – pražský velkoobchodník Josef Schicht, Jan Weitlof – nechal zámek prestavet v pseudorenesancním stylu a konecne roku 1843 knežna Isabela Thun – Taxisová. Poslední majitelkou zámku byla dcera advokáta Wurzela Vilemína, která se vdává za Augusta von Stummera. Z tohoto manželství se narodila dcera Helena. Vilemína z dcerou Helenou žije na zámku do roku 1946, kdy byly obe nucene vystehovány. Od roku 2007 zámek slouží jako filmová a fotografická škola.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact