Vlakové nádraží Most - Czech Republic
Vlakové nádraží Most / Train station Most
Location: Ústecký kraj, Czechia

Vlakové nádraží Most - mesto
Mostecké vlakové nádraží je vystaveno v koridoru, kde byla na pomerne malém prostoru kumulována celá rada duležitých dopravních zarízení, napríklad silnicní dálková doprava, MHD, autobusové nádraží, pošta nebo taxi.
Puvodní plány pocítaly denne s tremi a pul tisíci až ctyrmi tisíci lidmi, kterí prostor vlakového nádraží využijí. Po stránce urbanistické tak bylo nutné hledat co nejvetší uvolnení zejména peších prostor. Projekt Jana Reitermana tomuto zámeru zcela odpovídal. Vlastní budovu navrhl Václav Dedek. Nádraží je koncipováno jako seskupení halových prostor s dopravní cástí, kde nejvýrazneji vystupuje výšková služební budova. Verejný dopravní prostor tvorí ctyri nástupište spojené dvema podchody, které ústí na 1. nástupišti. Odtud vede jedno schodište do príjezdové haly, druhé schodište do odjezdové haly. Obe haly jsou oproti terénu kolejí vyvýšeny o 4 metry. Na prvním nástupišti byla umístena výpravna a dopravní kanceláre.
Za stred nádraží mužeme považovat patnáctipodlažní služební budovu, v níž byly zrízeny kanceláre, nocležna pro drážní zamestnance a služební byty. Z jedné strany je k výškové budove pripojena príjezdová hala a poštovní úrad a z druhé odjezdová hala a autobusová cekárna. Celo odjezdové haly tvoril pás pokladen, cekárny a drobné prodejny. V hale byla také patrová restaurace s bufetem. Interiér odjezdové haly pojal architekt Josef Danda velkoryse. Pískovcové obklady strídá mramor, sklo nebo fealové desky. Na bocní stenu smerem k odjezdové hale zavesil Danda dva reliéfy Jirího Bradácka, které symbolizují doly a energetiku. Další ozdobou je rada ocelových sloupu stropní konstrukce.
Obvodový plášt celého nádraží tvorí boletické panely s tmavozelenými výplnemi a hliníkovými lištami. Podchody vedoucí k nástupištím jsou pokryty keramickými obklady.
Jednotlivé cásti celého nádraží byly prebírány do zkušebního provozu a pak kolaudovány postupne. V léte roku 1975 byla predána budova doplnkových služeb (restaurace, bufet, autobusová cekárna). Na podzim roku 1976 a na jare 1977 byly zkušebne prevedeny hlavní trate Obrnice–Most a Ústí nad Labem – Chomutov na koleje 9 a 7. V léte roku 1977 byla pak zkolaudována výpravní budova.
Znacných zmen se prostory dockaly v 90. letech, kdy se v príjezdové i odjezdové hale objevily nejruznejší stánky a prodejny, které zaplnily opuštená místa po již nepotrebných provozech, nebo vznikly na zcela novém míste. Nejvetší úpravou však prošla odjezdová hala v roce 2002, tehdy došlo k prestavbe osobních pokladen a jejich zázemí spolecne s bývalou cekárnou na nové prostory nazývané CD centrum. V nem mohou lidé získat informace o vlakových spojeních, opatrit si mezinárodní jízdenku nebo si zakoupit upomínkové predmety spojené s vlakovou dopravou. Je tu umístena také provozovna mostecké MHD.
V soucasné dobe se reší stavební úprava rozsáhlého prednádražního prostoru, který by se mel do budoucna stát príjemnejším místem pro všechny cestující.

Zdroj: Mgr. Karolína Tichá, historicka - kronikárka mesta - (visit link)

Train Station Most - city
Most train station is built in the corridor, where is in relatively small area accumulated a number of important transport facilities, such as road haulage, bus, bus station, post office or taxi.
Is the station/depot currently used for railroad purposes?: Yes

Is the station/depot open to the public?: Yes