Mariánské sousoší - Doksy, Czech Republic
Mariánské sousoší ve meste Doksy / Marian column in town of Doksy
Location: Liberecký kraj, Czechia

CS:
Mariánské sousoší
Uprostred námestí Republiky se nachází barokní mariánské sousoší se sochami Panny Marie a ctyr svetcu v mírne nadživotní velikosti. Pochází z roku 1685 z dílny vlámského architekta Bernarda Canevalle. Bylo postaveno na náklady dokských obcanu.
S popisem soch zacneme u sochy Jana Krtitele v rozevlátém plášti na holém tele. V ruce drží knihu a u nohou mu leží beránek.
K západu hledí sv. Antonín Paduánský v mnišském odevu. V pravé ruce mu leží jeho atribut "chléb svatého Antonína".
Vlevo od Antonína obrácena na sever se nachází socha sv. Floriána v odevu rímského vojáka s praporem v levé a vedrem v pravé ruce.
Ctverici plastik svetcu uzavírá socha Jana Nepomuckého s typickými atributy - palmovou ratolestí, krížkem v nárucí a dekanskou capkou v pravé ruce.
Ústredním motivem sousoší je Panna Marie ve vzedmutém rouše se sepjatýma rukama. Kolem hlavy má svatozár s dvanácti hvezdami. Zrestaurovaný originál sochy se od roku 1998 nachází v kostele sv. Bartolomeje.
Ve ctyrech ornamentálních katruších tvorenými akantovými listy na bocích podstavce sochy Panny Marie jsou vysekány tyto latinské nápisy: na prední strane "Obcané mesta pro svou ochránkyni toto vybrali", v boku vlevo"Jejím prispením jsou chráneni", na zadní strane je psáno "Ochránkyni krestanu postavili její služebníci" a v boku vpravo je vysekán nápis "Shlédni a vyslyš motlitby prosících".

EN:
Marian column
In the middle of Republic Square is a baroque column with sculptures of the Virgin Mary and the saints in four slightly larger than life size. It dates from 1685 in the workshop of the Flemish architect Bernard Canevalle. It was built at the expense of citizens od Doksy.

Zdroj/Source: (visit link)
Style: Baroque