Pomník Richarda van der Schotta - Veltrusy, Czech Republic
Pomník Richarda van der Schotta poblíž zámku Veltrusy
Location: Středočeský kraj, Czechia

CS:
Pomník Richarda van der Schotta
Pomník byl postaven na pocest jednoho z hlavních tvurcu veltruského parku Richarda van der Schotta. Po jeho smrti jej nechal vystavet Jan Rudolf Chotek a v roce 1840 byl prestehován na toto místo.

Když v roce 1790 zemrel Richard van der Schott, jeden z hlavních tvurcu veltruského parku, dal mu Jan Chotek v severovýchodní cásti parku nedaleko pruplavu, východne od pozdeji postavené Cínské bažantnice, postavil pomník, který byl po roce 1840 prestehován na místo nekdejší turecké zahrady. Je to kamenný trojboký pilír s vydutými stenami a s konzolami na hranách. Vrchol tvorily tri pyramidálne seskupené zvonce, z nichž jsou dnes na pomníku již jen dva.

EN:
Monument to Richard van der Schott
The monument was erected in honor of one of the main creators of the Veltrusy château park Richard van der Schott. After his death this monument was built thanks to Jan Rudolf Chotek and in 1840 was moved to this place.

Zdroj/Source: (visit link) a/and (visit link)

Nápis/Inscription (V latine/ In Latin):