Znak mesta Chrudim (Stará radnice) - Chrudim, Czech Republic
Znak mesta Chrudim na budove staré radnice
Location: Pardubický kraj, Czechia

Soucasný, heraldicky správný znak, je malován na pozdne gotickém štíte stríbrné barvy (v bežné praxi je užívána náhradní barva bílá) s cernou doprava hledící orlicí se 7 velkými a 7 malými pery (letkami) v roztažených krídlech a s cervenou zbrojí - zobákem, paráty a jazykem.

Znak mesta byl v minulosti ruzne upravován a rozlicné byly též snahy o vytvorení praporu mesta. Jsou známé doklady o tom, že v dobe husitství se používal prapor, kde na bílém listu byla položena figura orlice z mestského znaku. V devatenáctém století se spolu s úpravou mestského znaku s polceným modrožlutým štítem objevila i modrožlutá podoba vlajek.

Mestský znak a prapor vyžadují, aby jim byla jako symbolum vyjadrujícím práva a svrchovanost mesta prokazována náležitá úcta a vážnost. Oba symboly požívají právní ochrany.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Město Chrudim

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Nad vchodem do budovy

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Na pozdně gotickém štítě stříbrné barvy (v běžné praxi je užívána náhradní barva bílá) s černou doprava hledící orlicí se 7 velkými a 7 malými pery (letkami) v roztažených křídlech a s červenou zbrojí - zobákem, pařáty a jazykem

Resselovo náměstí č.p. 1 Chrudim okres Chrudim