Erb Kocu z Dobrše - Chrudim, Czech Republic
Erb Kocu z Dobrše na soše sv. Václava v Chrudimi
Location: Pardubický kraj, Czechia

Kocové z Dobrše jsou stará ceská vladycká rodina, která v prubehu staletí povýšila do panského i hrabecího stavu. Pocházeli z Dobrše severne od Vimperka.

Historie
K puvodu rodu se váže povest o mlynári, který zachránil život knížeti Oldrichovi.
Jako první overený príslušník rodu se uvádí až Pribík Kocík, který koncem 14. století postavil tvrz Dobrš. Pribíkuv syn Jan Beneš pusobil jako purkrabí ve Strakonicích, další Kocové sloužili u Rožmberku. V pozdejších letech se rozdelili na ctyri vetve: dobršskou, bystrickou, ohrazenickou a mimetickou. Také drželi Nýrsko a Všeruby. Nekteré linie vyhynuly, majetek jedné z nich prešel na Bešiny z Bešin. Díky své katolické víre prežili pobelohorské období, avšak Diviš Koc patril mezi odsouzené, dokázal svou vernost k císari, stal se hejtmanem Plzenského kraje, roku 1629 dosáhl pro sebe i pro své potomky (napr. Jan Markvart a Václav Albrecht) povýšení do panského stavu a roku 1634 do hrabecího.
Kristián z Dobrše (1806–1883) pusobil jako viceprezident v Košicích a v Brne, další Kocové z Dobrše zasedali v poslaneckých lavicích. Cást rodu žila v Bavorsku, kam odešli roku 1945. V roce 1979 vymreli po meci.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Burgher (used by famous commoner)