Kostel svaté Kateriny Alexandrijské - Chrudim, Czech Republic
Kostel svaté Kateriny Alexandrijské v Chrudimi
Location: Pardubický kraj, Czechia

Kostel má podobu halového trojlodí na polygonálních pilírích zaklenutého krížovými klenbami bez prípor. Žebra jsou podložena vegetabilními konzolami. Lod je zakoncená u vstupního prucelí kruchtou zdobenou kamennými figurálními reliéfy. Široký presbytár má petiboké zakoncení a je zaklenut krížovou klenbou svedenou na prípory s figurálními hlavicemi, u levé steny se nachází pozdne gotické sanktuárium. V lodi i presbytári jsou dochována pozdne gotická kružbová okna. Kostel je zvencí opatren ctyrmi portály, které tvorí stylove rozhraní mezi pozdní gotickou a renesancí. Kostel byl pri pozdne gotické prestavbe opatren vysokými stanovými strechami, které byly zniceny pri požáru Katerinského predmestí v roce 1850. Dnes je zakryt valbovou strechou. Vež je ctyrhraná, poslední zvonové patro je vyneseno na kamenných krakorcích. Vež ukoncuje vysoká štíhlá helmice.

Zdroj: (visit link)

The Church of St. Catherine
This church was built in the 15th century and reconstructed in 1536 - 1561. On August 6, 1850 a catastrophic fire broke out nearby which, within two days, destroyed 278 buildings in the Catherine and Jánský District due to a combination of unfavourable circumstances. Repairs to the burned out church carried out between 1851 and 1857 unfortunately did not restore the beautiful pyramid roof.

Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship