Kopidlno - East Bohemia, Czech Republic
Kopidlno Chateau.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Renaissance chateau built by Haugvic of Biskupice on the site of the former fortress. In the 17th century, it was rebuilt in Baroque style. The chateau garden and pond is located next to the chateau.
The chateau became the seat of the gardening school since 1848.

=============================================================

Vodní tvrz byla založena v 15. stol. Jako puvodní majitel vodní tvrze je uváden Petr Kopidlanský. Pocátkem 16. stol. byla tvrz vypálena a v roce 1527 ji koupil Václav Haugvic z Biskupic. Ten zrejme zapocal s prestavbou tvrze na pohodlnejší zámecké sídlo. Prestavba nejspíše byla dokoncena až po jeho smrti. Dokoncení stavby se predpokládá okolo roku 1559, za Kryštofa Robmhápa (Rabenhaupta) ze Suché. Ve druhé polovine 16. stol. byl založen také zdejší rybník. Ruzné stavební úpravy probíhaly i za Jana Rudolfa Trcka, který panství vlastnil od roku 1614. Dalším vlastníkem byl Albrechtem z Valdštejna, panství tak v roce 1634 propadlo konfiskaci.

Od roku 1638 se panství stalo dedicným majetkem Šliku. Prvním vlastníkem byl Jindrich Šlik z Holice, který opet zahájil další stavební práce, které byly dokonceny až za jeho syna Františka Arnošta Šlika. V této dobe dostal zámek podobu trojkrídlé budovy s nádvorím. Roku 1875 za Ervína Šlika bylo postaveno nové východní krídlo uzavírající nádvorí a zámek získal pseudorenesancní vzhled. Po smrti Ervína Šlika získal zámek jeho príbuzný Jan Weissenwolf a po nem jeho sestra Jindriška, provdaná Thurn - Taxis. Po roce 1945 prešel zámek do majetku státu. Od roku 1848 se zámek stal sídlem zahradnické školy, která sem byla premístena z Chrudimi.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact