CoA of Lords of Pernštejn - Ceský Krumlov, Czech Republic
33U E 449873 N 5406599
CS: Erb Pernštejnu na nádvorí hotelu Ruže // EN: CoA of Lords of Pernštejn on the courtyard Rose Hotel
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:
Erb Polyxeny z Pernštejna, ctvrté a poslední manželky Viléma z Rožmberka.

... byli výrazný šlechtický rod puvodne z jihozápadní Moravy. Nejvetšího rozmachu dosáhli v 16. století, kdy patrili spolu s Rožmberky k nejmocnejším rodum Ceské koruny. Jen Rožmberkové a práve Pernštejnové mohli mít v areálu Pražského hradu, v sousedství krále, své paláce (ten pernštejnský se dnes nazývá Lobkovický palác). Rozširováním pozemkového vlastnictví a rozumným hospodarením, vcetne využití tzv. režijního hospodárství, se rod nakonec stal jedním ze trí nejbohatších v ceských zemích.
Rodu náležela rozsáhlá panství jak na Morave (Pernštejn, Zubštejn, Aueršperk, Pyšolec, Louka, Mitrov, Jimramov, Víckov, Lísek, Dalecín, Rysov, Jakubov, Helfštejn, Plumlov, Prostejov, Tovacov, Lipník nad Becvou, Prerov, Hranice, Drahotuše aj.) tak zejména od prelomu 15. a 16. století i v Cechách (Pardubice, Kunetická hora, Potštejn, Rychnov nad Knežnou, Litice, Brandýs nad Labem, Castolovice, Lanšperk, Rychmburk, Lanškroun, Holice, Dašice aj.) Ve východních Cechách významne ovlivnili tamní hospodárství i utvárení krajiny založením soustavy rybníku a zavodnovacích struh, z nichž mnohé pretrvaly dodnes.

Zdroj: ( Visit link ) , ( Visit link )

EN:
CoA of Polyxena of Pernštejn, the fourth and final wife Wilhelm von Rosenberg.

... Were significant noble family originally from south Moravia. Biggest expansion in the 16th century, when it belonged together with the Rosenbergs of the most powerful families of Czech crowns. Just Rosenberg and just Pernštejnové could have in the Prague Castle, in the vicinity of the king's palace (the Pernštejn is now called Lobkowicz Palace). Expansion of land ownership and sensible management, including the use of so-called. Directorial economy, the family eventually became one of the three richest in the Czech lands.

Source: ( Visit link ) , ( Visit link )
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Pernštejnové // Lords of Pernštejn

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
na nádvoří hotelu Růže // on the courtyard of the Rose Hotel

Material / Design: Painting on plaster

Blazon (heraldic description):
Za erb přijali černou hlavu zubra se zlatou houžví v nozdrách a na stříbrném poli. Přesný původ erbu není znám. Erbovní pověst: Kdysi žil v jednom moravském hvozdu uhlíř Věňava (Vaněk). Jednou se vracel večer hladový z lesa, ale když dorazil ke svému obydlí, spatřil vylomené dveře a uvnitř jen drobky chleba na stole a na zemi. To se opakovalo i druhý den, a tak se Věňava rozhodl, že ráno do lesa nepůjde, ale skryje se za chalupou a na zloděje si počíhá. Netrvalo dlouho a po chvíli zaslechl dupání a funění – k chalupě přišel z lesa zubr! Než se uhlíř nadál, zubr rohy vylomil dveře. Mezitím, co si zubr pochutnával v chýši na uhlířově chlebu, ten se přiblížil potichu k chalupě a zastoupil zubrovi cestu. V chalupě bylo málo místa a zubr se tak nemohl bránit. Toho Věnava využil, lapil ho za hlavu, vytrhl ze dveří houžev a rychle mu ji protáhl nozdrami. Poté ho napadlo, že mohutné zvíře dovede ke králi na jeho hrad. Když před králem vytáhl z opasku sekeru a jednou ranou uťal zubrovi hlavu, byl panovník udatným činem tak ohromen, že mu nabídl splnit přání. Věňava si za svůj silácký kousek vyžádal svobodu a kus země. A tak se z poddaného uhlíře stal svobodný pán a král mu udělil i právo užívat v erbu zubří hlavu s houžví v nozdrách.

Horní 154 381 01 Český Krumlov Czech Republic