Aliancní erb Eggenbergu a makrabství Braniborského - Ceský Krumlov, Czech Republic
33U E 449773 N 5406860
CS: Aliancní znak eggenberský a braniborský v areálu zámku Ceský Krumlov // EN: CoA of Eggenberg and Margraviate of Brandenburg in the Ceský Krumlov chateau
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:
Nad rožmberským znakem na vnejší cásti brány na II. nádvorí zámku Ceský Krumlov jsou erby Jana Antonína I. z Eggenberku a jeho manželky Anny Marie, rozené markrabenky braniborské. Tyto znaky, zhotovené zvláštní štukatérskou metodou, nahradily v roce 1646 cervenou mramorovou desku s vytesaným dvouhlavým orlem, císarským znakem, kterou tam zasadili na príkaz císare Ferdinanda II. v roce 1620. Nedochovaná mramorová deska krátkou dobou své existence symbolizovala císarskou epizodu v historii Ceského Krumlova.

... byli rakouský šlechtický rod. Puvodne kupci v Radkesburgu (dnešní Ehrenhausen), pozdeji zbohatli a stali se duverníky císare.

... resp. Braniborská marka (nem. Mark Brandenburg) bylo v letech 1157 - 1806 knížectvím na severovýchode Svaté ríše rímské. S Braniborskem byla spjata jedna z kurfirtských hodností a bylo tak predmetem zájmu nejvýznamnejších ríšských rodu.

Zdroj: ( Visit link ) , ( Visit link ) , ( Visit link )

EN:
The coats-of-arms of Johann Anton I. von Eggenberg and his wife Anna Marie, neé Margravine von Brandenburg, are located above the Rosenbergs emblem on the outer side of the gate. In 1646, these coats-of-arms made by a special stucco method replaced the red marble slab engraved with the two headed eagle - an imperial coat-of-arms - which was fitted in by orders of Emperor Ferdinand II. in 1620. The short existence of the marble slab, which was not preserved, symbolised the episode of Emperors ownership in the Ceský Krumlov history as Peter Wok von Rosenberg sold the Ceský Krumlov dominion to Emperor Rudolf II. von Habsburg in 1601.

... were Austrian noble family. Originally buyers in Radkesburgu (today Ehrenhausen), later got rich and became confidants of the emperor.

... resp. Mark Brandenburg (him. Mark Brandenburg) in the years 1157-1806 in the northeast of the principality of the Holy Roman Empire. The Brandenburg was one of kurfirtských tied ranks and was thus of interest to most of the imperial families.

Source: ( Visit link ) , ( Visit link ) , ( Visit link )
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Eggenberg & Margraviate of Brandenburg

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
na vnější části brány na II. nádvoří zámku // the outer part of the gate II. courtyard

Material / Design: Stucco

Blazon (heraldic description):
Eggenbergové čtvrcený štít má na prvním poli pět pětilistých růží (Český Krumlov), na druhém poli orlici s korunkou na hlavě (Postojna v Jugoslávii), na třetím poli kotvu (Ptuj v Jugoslávii), na čtvrtém poli kolo (Radgona=Radkersburg ve Štýrsku), ve středu srdeční štítek se třemi havrany s korunkami na hlavách, nesoucími v zobácích korunu (původní rodový eggenberský znak). Braniborské markrabství Dvakrát polcený a třikrát dělený štít má na prvním poli lva (Norimberk), na druhém až devátém poli se střídají pruský orel, braniborský orel s pomořanským gryfem, štětínským gryfem, wendenským gryfem a kašubským gryfem, na jedenáctém poli je polovina lva nad zdí (Rujana), desáté a dvanácté pole jsou bez obrazu - na desátém poli neměl být obraz, bylo prosté červené, na dvanáctém poli měl být hohenzollerský znak (čtvrcený štít - 1. a 4. pole stříbrné, 2. a 3. pole černé). Podoba znaku není zcela přesná, neobsahuje totiž všechny prvky znaku braniborských markrabat z poloviny 17. století.

Státní hrad a zámek Český Krumlov Zámek 59 381 01 Český Krumlov