Erb Jana Malovce, jeho dvou žen a Šternberku - Kámen, Czech Republic
Erb Jana Malovce, jeho dvou žen a Šternberku na hrade Kámen
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Malovcové z Kámena

Malovcové z Malovic jsou jedním z nejstarších a pozdeji také nerozšírenejších ceských vladyckých rodu. V prubehu 17. století byli nekterí z rodu povýšeni do stavu panského. S nejvetší pravdepodobností mají spolecný rodový prapuvod s pány z Pardubic. Podle erbovnílegendy pri obléhání mesta Milána roku 1158 císarským vojskem, v jehož radách bojoval i ceský vojenský oddíl knížete Vladislava II., predek obou rodu Ješek pronikl do obleženého Milána a zmocnil se velké koristi. Pri návratu spadla za jeho zády mríž brány a prepulila kone, na kterém sedel. Do císarského ležení se vrátil pešky obtežkán bohatou koristí.

Znamení puleného kone se objevilo poprvé na peceti nejvyššího sudí plzenského kraje Drslava roku 1269. Pánové z Pardubic užívali na cerveném štíte puleného kone stríbrného kovu, zatímco vladykové Malovcové z Malovic na modrém štíte puleného kone zlatého kovu, pricemž zlatý kun byl i v klenotu.

Malovcové pocházeli z tvrzi Malovice nedaleko jihoceských Netolic. První tohoto rodu je mezi léty 1313 – 1341 pripomínán Bohuslav. Jednotlivé vetve (pošlosti) rozrodu se pozdeji rozvinuly od synu Petra z Malovic (pripomínán 1354 a 1364) Hynka, Petra a Viléma. Rod se postupne rozdelil na vetve: pacovskou, chýnovsko-vimperskou, libejovickou, z Brezí, beleckou, drítenskou nebo také kosorskou, borotínskou, zbraslavickou konecne kamenskou.

Zdroj a více informací: (visit link)

Šternberkové (Sternberg) jsou jeden z nejvýznamnejších ceských šlechtických rodu, o kterém jsou první zprávy již ze druhé poloviny 12. století. Rod založil Diviš z Divišova. Pred rokem 1241 Zdeslav z Divišova založil nad rekou Sázavou hrad Ceský Šternberk, jenž je dodnes v držení príslušníku tohoto starobylého rodu. Príslušníci rodu Šternberku výrazne ovlivnovali politické události své doby a zastávali i ty nejvyšší zemské a církevní úrady. Zdenek ze Šternberka byl vudcem a zakladatelem Zelenohorské jednoty, bojující proti Jirímu z Podebrad.

Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Více držitelů