Expozice jednostopých vozidel / Motorcycle exposition - Kámen, Czech Republic
Motorcycle exposition in the castle Kámen / Expozice jednostopých vozidel
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Motorcycle exposition in the castle Kámen
In the early 1970s, in the castle Kámen, having preserved nothing of its original furnishings, a representative motorcycle museum was established. It is suggestively reminiscent of motorcycle events in this region from the early 20th century. In 1906, there was an international motorcycle race in nearby Pacov, under the auspices of the FIM.
From the very beginning, the National Technical Museum was involved in preparing this exposition. We loaned the most valuable motorcycle from our collection, for instance, a Jawa 250 from 1939, the predecessor to the famous Jawa 250 known as the "Springer". Another interesting item is the street racing special Jawa 500 HOHC from 1951, the model on which our most famous motorcycle racer, František Štastný, started his racing career.

Expozice jednostopých vozidel
Poté co byl hrad po roce 1948 poslednímu soukromému majiteli Antonínu Fleissigovi vyvlastnen, stal se postupne majetkem obce Kámen, obce sokolské, Ministerstva zemedelství apod. Když se pak v šedesátých letech minulého století premýšlelo o jeho obnove, byl témer ruinou a mel spadlé krovy. Prestože se hrad obnovy dockal, nemohl se chlubit zajímavými interiéry s vlastním cenným zarízením.
Rozhodnutí zrídit v nove zrekonstruovaném objektu muzeum motocyklu nebylo náhodné. Hrad Kámen leží nedaleko mesta Pacov, kde se v cervenci roku 1904 zrodila myšlenka založit motoristickou federaci. Oficiálne pak byla Mezinárodní motocyklová federace (FIM – Fédération Internationale de Motocyclisme) ustanovena na jejím prvním kongresu v Paríži v prosinci téhož roku. Navíc vedla okolo hradu trat Pacovského okruhu (62,2 km), který se jel v letech 1905 a 1906. Tento závod, který byl ve své dobe významem srovnatelný s dnešní grand prix, byl prvním mezinárodním závodem motocyklu na území Cech.
Od samého pocátku se na vzniku expozice podílelo Národní technické muzeum, které na prelomu šedesátých a sedmdesátých let trpelo nedostatkem místa a pro své exponáty hledalo vhodné prostory i mimo Prahu. Shromáždit bohatý dokladový materiál a instalovat specializovanou expozici se NTM ujalo ve spolupráci s dalšími institucemi, jakými byly CZ Strakonice a Jawa. Na hrad se tak dostalo nekolik nejcennejších motocyklu, plaket, poháru a soucástek ze sbírek zminovaných institucí., které i v dnešní dobe umožnují sledovat vývoj ceskoslovenských motocyklu od jejich pocátku až do ne príliš vzdálené minulosti.
Muzeum jednostopých vozidel na hrade Kámen bylo verejnosti poprvé zprístupneno v sobotu 22. cervna roku 1974. Tím se tato tematická instalace radí k nejstarším tohoto druhu na našem území. Hrad Kámen se tedy díky expozici motocyklu stal vyhledávanou raritou.
Behem ctyricetiletého trvání prošla expozice jednostopých vozidel nekolika promenami a vystrídalo se zde mnoho cenných i neobvyklých stroju. Mezi nejvzácnejší kousky patrily napríklad ceské motocykly Slavia - model TB (1902) a model CCD (1904) - z dílny úspešné firmy Laurin & Klement.
Nejkurióznejším exponátem byl motocykl Cechie – Böhmerland výrobce Albína Liebische z Krásné Lípy. Na tento jednoválec z roku 1930 se díky velmi nízkému a dlouhému rámu vešli za sebou tri pasažéri. Dodnes je tento stroj merící 3 170 mm nejdelším sériove vyrábeným motocyklem na svete.
Jediným strojem v expozici vyrobeným mimo území Cech byl motocykl mnichovské firmy Hildenbrand & Wolfmüller, který se jako první na svete dockal sériové výroby. Mezi léty 1894 – 1897 jich vzniklo údajne až 2000 kusu.
V soucasné dobe zaujímají znacnou cást sbírky stroje znacky Jawa a CZ z predválecné i poválecné produkce. V expozici jsou umístené motocykly jiných znacek, z nichž nekteré stále mužeme potkávat na veteránských akcích. Mezi ne patrí napríklad Poustka (1925), Praga BD (1928), Ogar 250 Standart (1936), Premier Sachs 98 (1939). Unikátem dnešní kolekce je vodící motocykl z roku 1910, který byl staven zcela amatérsky a dvouválec Walter z roku 1913, pocházející od stejnojmenné pražské firmy.

Zdroj: (visit link)

Hours of Operation:
- Duben a říjen – pouze soboty, neděle a svátky od 10 do 17 hodin - Květen, červen a září – kromě pondělí kaľdý den od 10 do 17 hodin - Červenec a srpen – kromě pondělí každý den od 10 do 18 hodin - V ostatní měsíce je možno hrad navštívit pouze po telefonické domluvě na telefonním čísle 565426609 nebo 565426619, případně piště na el. adresu - Poslední prohlídka vždy cca 60 minut před koncem návštěvní doby

Admission Prices:
- Základní vstupné 50,–Kč - Děti, studenti a důchodci 25,– Kč - Fotografování 30,– Kč - Evidenční vstupné(děti do 6 let a ostatní neplatící návštěvníci) 1 Kč

Approximate amount of time needed to fully experience the attraction: Up to 1 hour

Transportation options to the attraction: Personal Vehicle or Public Transportation