Erby na kostele sv. Archandela Michaela - Pacov, Czech Republic
Erby na kostele sv. Archandela Michaela
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
Na míste dnešního dekanského chrámu stál kostel již ve 13. století. Jádro dnešní stavby pochází až ze století 14. Hlavní portál na jižní strane lze datovat do roku 1380 a presbytár zaklenutý dvema poli krížové klenby má puvod v 15. století. Pri prestavbe byl puvodne plochostropý kostel zaklenut do podoby dvoulodního chrámu. Pozdne gotická hvezdová klenba hlavní lodi byla zrejme pocátkem 16. století zaklenuta na osmiboký pilír. Kruchta umístená po 3 stranách hlavní lodi je z poloviny 16. století a je zdobena renesancními malbami starozákonních a novozákonních výjevu. Z doby renesancních úprav pocházejí i obdélná okna kostela, která byla osazena do cástecne zazdených gotických špalet. Barokní úpravy z poloviny 17. století prinesly kostelu prístavbu sakristie s panskou oratorí na severní strane kostela a predsín na strane jižní. Kostel vyhorel v roce 1727, ale byl opet obnoven. Vež byla po požáru z roku 1744 obnovena až v roce 1876 – tehdy pribylo nové patro pro hodiny. V interiéru dnes nalezneme prevážne barokní zarízení.

Zdroj: (visit link)

EN:
Only the tower and the ground plan have survived from the original 13th century decanal St. Michael the Archangel Church. It was rebuilt into its present form in the second half of the 15th century. From this era come the Gothic reliefs on the outer side of the buttresses on the southern side, designating the institutions that participated in the building project. Most interior paintings come from the 2nd half of the 16th century. The outline of the vault, caricatures, and inscriptions are a hundred years older. The interior furnishings are primarily Baroque. The tower reached its present height only in the 1870s. The repairs to the exterior were completed in 1997.

Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Mnoho různých (šlechtických) rodů