Kostel sv. Márí Magdaleny - Cervená Recice, Czech Republic
Kostel sv. Márí Magdaleny v Cervené Recici
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
Kostel sv. Márí Magdaleny by vystaven již nekdy pred rokem 1283. V pramenech se docteme, že jej toho roku dal Tobiáš z Bechyne, pražský biskup, opevnit proti vojskum Otty Braniborského. Za pozustatek tohoto opevnení je považována vysoka zed na jižním okraji kostelního areálu. Protože tehdejší vodní hrad (dnes zámek) Cervená Recice v té dobe patril pražským biskupum, kostel hostil mnoho význacných církevních hodnostáru. V roce 1392 napríklad na Recici pobýval tehdejší generální vikár arcibiskupa Jana z Jenštejna – pozdejší sv. Jan Nepomucký. Do husitských válek byla Recice sídlem dekanství. Po roce 1420 pripadlo panství stoupencum ucení Jana Husa. Kostel až do roku 1619 spravovali utrakvistictí kneží. Poslední z nich byl Jan Jakobides z Benešova. Po roce 1619 spravovali kostel opet katolictí kneží a od roku 1623 patrila Recice opet pražskému arcibiskupství. Na konci 17. století se kostel stává znovu dekanským chrámem. 11. zárí 1732 kostel spolu s farou, radnicí, školou a dalšími 20 usedlostmi vyhorel. Obnoven byl v roce 1734, kdy získal soucasnou podobu.

Z gotické podoby se dochoval presbytár a sanktuárium ve zdi na levé strane oltáre. Z vnitrní výzdoby je nejstarší krtitelnice z roku 1549. Hlavní oltár pochází z dílen pelhrimovského chrámového družstva. Je dílem akad. malíre Ondrácka a pochází až z roku 1948.

EN:
Church of St. Mary Magdalene was built sometime before 1283, because in that year we can read in sources, that church was fortified against army of Otto from Brandenburg. At September 11, 1732 the parish church, town hall, schools and other 20 settlements burned. It was rebuilt in 1734, when it acquired its present form. From Gothic church it still has sanctuary in the wall on the left side of the altar. From interior decorations is the oldest baptismal font from 1549. Main altar came from the workshop of Pelhrimov temple team. It was made by the academic painter Ondrácka and dates from the year 1948.

Source/Zdroj: (visit link)
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1283