Žižkuv dub - Želiv, Czech Republic
33U E 515548 N 5486227
Žižkuv dub v Želive patrí mezi památné stromy, které jsou spojovány s Janem Žižkou. Podobne jako mnohé ostatní ani tento ve skutecnosti nebude Žižku pamatovat, ale roste na míste, kde skutecne husité táborili, když dobývali nedaleký klášter.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

EN:
Žižka's oak in the town of Želiv is one of the memorable trees that are associated with Jan Žižka. Like many others, even this one will not probably (but who knows :) remember Zizka, but it really grows to the point where actually Hussites camped, when conquering nearby monastery.

CS:
Historie a povesti
Podle povesti u dubu poblíž rybníka táborili husité pri obléhání Želivského kláštera roku 1424. Husité zvítezili, klášter vydrancovali a zapálili, mniši na poslední chvíli utekli - verili Janu z Leskovce, který klášter bránil. Po case se mniši vrátili, ale dlouhého trvání jejich pobyt nemel, nový pán želivského panství je vyhnal rovnež.

Další zajímavosti
Žižkove dubu v Želive byl venován prostor v televizním poradu Pamet stromu, konkrétne v dílu c. 3: Slovanská lípa kontra germánský dub. Také jej ve svém díle zachytil akademický malír Jaroslav Turek.

Zdroj/Source: (visit link)

Historic Event:
Podle pověsti u dubu poblíž rybníka tábořili husité při obléhání Želivského kláštera roku 1424. ---- According to legend, at Oak near the pond, there were camped Hussites during the siege of the Želiv monastery in 1424.

Species: Oak

Approximate Age: 500