Klášterní kostel Narození P. Marie / Church of the Nativity of the Blessed Virgin Mary - Želiv, Czech Republic
Klášterní kostel Narození P. Marie v Želivu / Church of the Nativity of the Blessed Virgin Mary
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Kostel Narození Panny Marie v Želive byl od svého pocátku soucástí zdejšího kláštera. Puvodne zde však stál od poloviny 12. století kostel postavený ješte v románském slohu, ten ale v polovine 13. století vyhorel a byl prestaven na gotickou trojlodní baziliku se tremi chóry a dvouvežovým prucelím. I tento kostel roku 1375 vyhorel a musel být znovu opraven, tentokrát ale ve stejném slohu. Nejvetší devastace kostela prišla za dob husitských válek. V letech 1420 a 1424 byl kostel s klášterem vyplenen a poboren. Opravit se ho podarilo až v roce 1462, kdy byl také vztycen hlavní oltár. V dalším období kostel nebyl nijak upravován po dobu více než 150 let a chátral. Až po roce 1623 došlo k obnovení premonstrátského rádu v Želive a kostel se zacal opravovat a cástecne i prestavovat. Rekonstrukce byla dokoncena roku 1630 vysvecením, které provedl kardinál Arnošt Harrach.
V roce 1712 kostel s klášterem postihl opet velký požár, pri kterém kostel do základu vyhorel. Obnova ve slohu gotizujícího baroka byla zapocata v roce 1714 pod vedením architekta J. Sanitiho a tuto podobu si kostel zachoval až do dnešní doby.
Zarízení kostela a choru pochází z dob vrcholného baroka a za zmínku stojí také vybavení opatské zákristie, kde nalezneme barokní skríne i drevené ostení sten. Hlavní oltár pochází z první tretiny 18 století a postraní oltáre byl vytvoreny v polovine 18 století.
V letech 1884- 85 ješte probehly rozsáhlejší opravy kostela, pri kterých naštestí byla santinovská dispozice stavby zachována a zatím poslední opravy byly provedeny v letech 2006- 2008, pri nichž byly restaurovány zpovednice a bocní oltáre.

Zdroj: (visit link)

Monastery Church of the Nativity of the Blessed Virgin Mary

The church was built in the middle of the 12th century in the Romanesque style.
In the middle of the 13th century the Church burnt out and was renovated as a Gothic three-nave basilica with three choirs and two towers in the front. During the Hussite wars it was twice plundered and very heavily spoiled. The renovation of the choir was completed, the main altar was erected and the presbytery vault was finished in 1462. After confiscation of the monastery in 1467 the Church started to fall into disrepair. It was only after the buyout of the Monastery in 1623 when construction of the new convent started, and the Church renovation was finished in 1630. A big fire destroyed both the convent and the Church in 1712 again. Renovation work was commenced in 1714 with participation of the architect J. B. Santini in the Baroque Gothic style. The Church axis is optically extended with a foremost antechamber and towers between which a Gothic monstrance is situated. The interior is divided into three naves with suspended overhead arch stones, the ceiling is a typical example of the Baroque Gothic style. The through-views to the gallery at side large windows can be interpreted as a way towards the light. In 1884-85, the Church was repaired again, and its southern tower burnt in 1907 during a big fire. Extensive maintenance work was carried out and confessional boxes together with side altars were restored during the last repairs in 2006 - 2008.

Source: Information table at the site
Style: Baroque