Znaky želivského kláštera (kostel) - Želiv, Czech Republic
Znaky želivského kláštera na klášterním kostele Narození P. Marie
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Kostel Narození Panny Marie v Želive byl od svého pocátku soucástí zdejšího kláštera. Puvodne zde však stál od poloviny 12. století kostel postavený ješte v románském slohu, ten ale v polovine 13. století vyhorel a byl prestaven na gotickou trojlodní baziliku se tremi chóry a dvouvežovým prucelím. I tento kostel roku 1375 vyhorel a musel být znovu opraven, tentokrát ale ve stejném slohu. Nejvetší devastace kostela prišla za dob husitských válek. V letech 1420 a 1424 byl kostel s klášterem vyplenen a poboren. Opravit se ho podarilo až v roce 1462, kdy byl také vztycen hlavní oltár. V dalším období kostel nebyl nijak upravován po dobu více než 150 let a chátral. Až po roce 1623 došlo k obnovení premonstrátského rádu v Želive a kostel se zacal opravovat a cástecne i prestavovat. Rekonstrukce byla dokoncena roku 1630 vysvecením, které provedl kardinál Arnošt Harrach.
V roce 1712 kostel s klášterem postihl opet velký požár, pri kterém kostel do základu vyhorel. Obnova ve slohu gotizujícího baroka byla zapocata v roce 1714 pod vedením architekta J. Sanitiho a tuto podobu si kostel zachoval až do dnešní doby.

Zdroj: (visit link)

Klášter premonstrátu v Želive prošel za 860 své historie celou radou promen a zvratu. Klášter byl založen v r. 1139 pražským biskupem Otou spolu s ceským knížetem Sobeslavem a jeho manželkou Adlétou, do nehož uvedli benediktiny z nedalekého opatství na Sázave. Po desíti letech, vlivem nastupujících emancipacních snah církve, museli želivský klášter opustit a uvolnit místo komunite premonstrátu z porýnského Steinfeldu. Premonstráti pod vedení opata Gotšalka prišli uprostred zimy z daleké cizí zeme nalezli klášter úplne prázdný, doslova jen holé zdi, a strádali hladem a zimou. Bylo to poprvé v želivských dejinách, ale zdaleka ne naposledy. Prázdný klášter vítal svými holými zdmi bratry, kterí se vraceli vždy již domu z vyhnanství, ješte mnohokrát.

Zdroj: (visit link)

Poznámka k druhému znaku: Humilitate je "druhé slovo hesla želivského premonstrátského konventu "Humilitate et patientia" (tj. trpelivost, zdrženlivost, vytrvalost)" - (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)

Full name of the bearer: Kláštěr Želiv