Ochozská jeskyne / Ochozska cave - Czech Republic
Ochozská jeskyne / Ochozska cave
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
...leží v prírodní rezervaci údolí Rícky, jež patrí do jižní cásti Drahanské vrchoviny nacházející se v chránené krajinné oblasti Moravský kras. Jeskyne je soucástí zelene znacené turistické trasy vedoucí z východní cásti Ochozu u Brna.

Ochozská jeskyne dlouhá približne 2 km je nejvetší v údolí Rícky. Vstupní úzká meandrující chodba Hadice ústí do mohutné místy až 30 metru široké prostory Hlavních dómu. Dómy jsou vyplneny mocnými nánosy šterku a písku, na nichž narustá bohatá krápníková výzdoba. Na konci dómu je Nová Ochozská jeskyne, která smeruje pod Hostenické propadání. Za povodní je protékána Hostenickým potokem, jenž vyverá ve vrcholu jeskyne a vlévá se do Rícky. V pokracování Staré jeskyne leží Labyrint, který strme stoupá k hornímu vchodu v Kamenném žlíbku. Ochozská jeskyne je významným zimovištem netopýru Moravského krasu.

Jeskyne byla objevena v 1. polovine 19. století. V letech 1966 – 1976 byla zprístupnena pro verejnost, ale kvuli castým záplavám musel být provoz pro verejnost znacne omezen. Výzkum jeskyne a každorocní Dny otevrených dverí zajištuje Ceská speleologická spolecnost. Jeskyni archeologicky zkoumal brnenský archeolog Bohuslav Klíma.

CS:
...is located in the southern part of the Moravian Karst in Ricka valley . It was discovered in 1831 and in the years 1966-1975 was open for the public. Because of frequent flooding it had to be closed to public, since the cave opens only occasionally. There is unknown undeground watercourse where flows Hostenicky brook. The total length of the shaft in Ochozska cave is around 1,750 metres. Cave was archaeologically investigated by Brno archaeologist Bohuslav Klima.

Zdroj a hezká keš / Source and nice cache: (visit link)
Type of Land: National Monument