Castle cellars Litomyšl / Zámecké sklepení Litomyšl - Czech Republic
Castle cellars Litomyšl / Zámecké sklepení Litomyšl
Location: Pardubický kraj, Czechia

CS:
Rozsáhlé sklepení státního zámku Litomyšl, památky zapsané na Seznamu UNESCO, je exklusivním prostorem s neopakovatelnou atmosférou, nabízející relaxaci a odpoutání myšlenek od všedních starostí. Sály díky vysokým klenutým stropum nevyvolávají stísnené pocity, obvyklé v jiných sklepních prostorách, naopak svou majestátností pusobí na návštevníky uklidnujícím dojmem.

Sklepení bylo dlouhá léta verejnosti neprístupné. Po rekonstrukci v sedmdesátých letech 20. století bylo pripraveno jako bezpecnostní kryt pro civilní obyvatelstvo a prakticky utajeno. Teprve po spolecenských zmenách v devadesátých letech se otevrelo návštevníkum - nejprve v rámci velkého happeningu, pozdeji sem památkový ústav umístil výstavu utrpného práva. Expozice, patrící spíše do stredovekého hradu, se nesetkala s velkým návštevnickým úspechem, vlhké prostredí se také záhy podepsalo na vystavených exponátech, proto se snadno ujala nabídka sochare Olbrama Zoubka na umístení sbírky jeho soch do techto atraktivních prostor.

Olbram Zoubek, spolu s dalšími vynikajícími výtvarníky Stanislavem Podhrázským, Václavem Boštíkem a Zdenkem Palcrem, restauroval v období totality, kdy nemohl volne tvorit a vystavovat, sgrafitovou výzdobu plášte renesancního zámku. Práce trvaly celých 17 sezón, behem nichž se v Litomyšli podruhé oženil a stal se tak napul Litomyšlanem. Velkou sbírku soch z ruzných tvurcích období proto venoval "svému" mestu. Galerie ve sklepení zámku jeho sochami získala nápln, dokonale se snoubící s prostorami. Nyní Vás prostrednictvím audiopruvodcu sám Mistr Zoubek expozicí provede.

Stálou expozici soch Olbrama Zoubka od 12. dubna 2014 doplnilo "Srdce pro Václava Havla". Usporádání expozice navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž stredu je Srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel. Na dotykové obrazovce si návštevníci mohou prohlédnout fotografie zachycující vznik Srdce, nekolik krátkých videí se zábery piety a vytvárení Srdce, a mohou si také prolistovat rozhovor s obema autory, Lukášem Gavlovským a Romanem Švejdou.

Zdroj: (visit link)

EN:
The extensive cellars at the Litomyšl castle, a UNESCO listed monument, are an exclusive site with a unique atmosphere offering relaxation and diversion from the everyday routine. Thanks to their high vaulted ceilings the rooms do not feel crowded like other cellars. On the contrary, their grandeur makes the visitors feel relaxed.

For many years the cellars were closed for the public. After a reconstruction in 1970s they were fitted as a civil defence shelter for civilians and kept secret for any practical use.

Only after the social changes in 1990s the cellars were opened for the visitors. Sculptor Olbram Zoubek offered a collection of his sculptures for display in these attractive rooms. Together with other outstanding artists Stanislav Podhrázský, Václav Boštík and Zdenek Palcr he renovated the sgraffito façade decorations on the Litomyšl castle during the totalitarian regime when he was not permitted to work and exhibit without restrictions. This job took full 17 seasons during which he found his second wife in Litomyšl. It is the reason why he donated an extensive collection of sculptures from various periods to "his" town. The gallery in the castle cellars gained a content that makes a perfect match with the rooms. The permanent exhibition of Olbram Zoubek's sculptures is being complemented with seasonal exhibitions from time to time. The castle cellar ambience is also suitable for the maturing of wine from the unique Chateau Litomyšl series. The wine was produced by Moravian wine-makers especially for this series. In this way visitors can taste wine while viewing the exhibitions.

Hours of Operation:
duben - soboty, neděle, svátky - 10 - 16 květen - úterý - neděle - 10 - 16 červen - úterý - neděle - 10 - 17 červenec, srpen - úterý - neděle - 10 - 18 září - úterý - neděle - 10 - 17 říjen - soboty, neděle, svátky - 10 - 16

Approximate amount of time needed to fully experience the attraction: Up to 1 hour

Transportation options to the attraction: Personal Vehicle or Public Transportation