Erb Perštejnu a Trauttmannsdorfu - Litomyšl, Czech Republic
Erb Perštejnu a Trauttmannsdorfu na piaristické koleji
Location: Pardubický kraj, Czechia

Trauttmansdorffové jsou rakouský rytírský rod, který pozdeji povýšil do knížecího stavu. Pocházeli ze Štýrska. Do Cech prišli na zacátku 17. století.

Zdroj: (visit link)

Páni z Pernštejna (nemecky von Pernstein) ci Pernštejnové byli výrazný šlechtický rod puvodne z jihozápadní Moravy.

Nejvetšího rozmachu dosáhli v 16. století, kdy patrili spolu s Rožmberky k nejmocnejším rodum Ceské koruny. Jen Rožmberkové a práve Pernštejnové mohli mít v areálu Pražského hradu, v sousedství krále, své paláce (ten pernštejnský se dnes nazývá Lobkovický palác). Rozširováním pozemkového vlastnictví a rozumným hospodarením, vcetne využití tzv. režijního hospodárství, se rod nakonec stal jedním ze trí nejbohatších v ceských zemích.

Rodu náležela rozsáhlá panství jak na Morave (Pernštejn, Zubštejn, Aueršperk, Pyšolec, Louka, Mitrov, Jimramov, Víckov, Lísek, Dalecín, Rysov, Jakubov, Helfštejn, Plumlov, Prostejov, Tovacov, Lipník nad Becvou, Prerov, Hranice, Drahotuše aj.) tak zejména od prelomu 15. a 16. století i v Cechách (Pardubice, Kunetická hora, Potštejn, Rychnov nad Knežnou, Litice, Brandýs nad Labem, Castolovice, Lanšperk, Rychmburk, Lanškroun, Holice, Dašice aj.) Ve východních Cechách významne ovlivnili tamní hospodárství i utvárení krajiny založením soustavy rybníku a zavodnovacích struh, z nichž mnohé pretrvaly dodnes.

Pernštejnové se vyznacovali dlouhovekostí, s prumerným vekem dožití asi 70 let; nekterí clenové rodu meli potomky i ve více než šedesáti letech. Presto Pernštejnové nakonec, podobne jako jiné starobylé ceské rody, vymreli v neklidném 17. století; po meci roku 1631 (rok po Smirických, dvacet let po svých velkých souperích Rožmbercích), po preslici roku 1646. Jejich dedici – vcetne erbu – se stali Lobkovicové.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family