Kostel sv. Jirí / St. George Parish Church - Dobrá, Czech Republic
Kostel sv. Jirí / St. George Parish Church
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CS:
Historie soucasné obce Dobrá ležící 3km východne od Frýdku sahá až do roku 1305, kdy je prvne zminovaná v soupisu desátku vratislavského biskupa. Tehdy se však nejmenovala Dobrá, ale Dobrá Zemice. Název Dobrá je užíván až od 18. století. Vesnice vždy náležela rodu Vlcku, kterí odtud vzešli a po Dobré Zemici se psali. Jejich puvodní sídlo se dodnes v terénu dochovalo v podobe cástecne porušeného tvrzište. To mužeme nalézt v jihovýchodní cásti obce-tvrz v Dobré je popsána pod samostatným heslem. Rod Vlcku se nenávratne zapsal do historie celého Ostravska. Rod se rychle prizpusobil dobe a ponemcil se na nemecký rod Wilczek, stejne jako z Dobré Zemice se rychle stalo von Gutteland. Wilczkové podnikali hlavne v hornictví. Bohužel to byl práve tento rod, který nechal zchátrat Slezskoostravský hrad. Príslušníci tohoto rodu dodnes žijí v Rakousku.

Již od nepameti stával v obci kostel, puvodne drevený, který býval pro celé okolí farním. Kolem tohoto kostela, který se nacházel blízko soucasného zdeného, se rozkládal starý hrbitov. Soucasný zdený kostel sv. Jirí nechal postavit frýdecký pán hrabe František Eusebius z Oppersdorfu v letech 1682-1686. Takzvaná ruská vež byla pristavena až v roce 1816, což dokládá aliancní znak vratislavského arcibiskupa Trauttsmanndorfa s datováním.

Zdroj: (visit link)

EN:
The Early-Baroque St. George Parish Church was built by František Eusebius from Oppersdorf in 1682 - 1686; so-called Russian tower was annexed in 1816. The church is alight during the night.
The church replaced an original wooden church with shingle roof, without tower, and with campanile standing on the right side.

Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)