Televizní vysílac Lysá hora - Czech Republic
34U E 315467 N 5491337
Televizní vysílac Lysá hora stojí východne od stejnojmenného vrcholu Lysé hory v Moravskoslezských Beskydech. / Lysá hora Transmitter located on the peak of same name mountain.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CS:
Televizní vysílac Lysá hora stojí východne od stejnojmenného vrcholu Lysé hory (1323 m n. m.) v Moravskoslezských Beskydech. Stavba 78 metru vysoké veže je tvorena tremi navzájem spojenými cástmi.

EN:
Lysá hora Transmitter is located on eastern side of the peak of same name mountain in mountains Moravskoslezské Beskydy. Building is 78 meters high and it is made of three connected parts.

Historie
Stavba televizního vysílace Lysá hora byl spojen s budováním síte vysílacu druhého programu Ceskoslovenské televize v druhé polovine 70. let 20. století. Stavba byla postavena podle projektu pražského architekta Trnky a realizace byla provedena stavebním podnikem VOKD Ostrava. Dokoncena byla na zacátku 80. let 20. století, pricemž pravidelné televizní vysílání bylo zahájeno 1.brezna 1980. Od roku 1988 pak televizní vysílac poskytoval okolním obcím i signál prvního programu Ceskoslovenské televize. Soucasným majitelem a provozovatelem objektu je akciová spolecnost Radiokomunikace, jako nástupnická organizace Správy radiokomunikací Praha.

Technické údaje
Budova má výšku 78 metru, stojí v nadmorské výšce 1313 m n. m. a je tvorena tremi navzájem spojenými cástmi. Objekt "A" tvorí hlavní cást vysílace. Jedná se o šestipodlažní budovu kosoctverecného pudorysu. Její soucástí je anténní nosic s laminátovým nástavcem, v nemž jsou umísteny vysílací anténní jednotky vysílace prvního programu CT. Na ochozech 3. a 4. podlaží jsou umístena veškerá technologická zarízení s anténními jednotkami. Objekt "B" je energetickým krídlem stavby s VN transformátory a VN/NN rozvodnou. Tato dvoupodlažní stavba je k hlavní budove pripojena z jihovýchodu. Objekt "C" je podzemní východní krídlo. V nem jsou uloženy náhradní zdroje energie-dieselagregáty, které zajištují napájení objektu v prípade výpadku elektrické energie.

Zdroj/Source: (visit link) a/and (visit link)