Památník na P. Bezruce - Lysá hora, Czech Republic
Památník na P. Bezruce na vysílaci Lysá hora / Petr Bezruc´s memorial at Lysá hora
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Betonový památník na P. Bezruce se nachází na vysílaci Lysá hora.

Petr Bezruc´s memorial is made of concrete and is located at one wall of TV transmitter Lysá hora.

...je literární pseudonym pripisovaný Vladimíru Vaškovi. Petr Bezruc byl ceský básník, který vystoupil se svou jedinou sbírkou, Slezským císlem (pozdeji známou jako Slezské písne) na zacátku 20. století. Naprosto ojedinelé verše útocne promlouvající za sociální a národní zájmy ceských obyvatel Slezska nemají svým vznikem, stylem ani dalším osudem v ceské literature obdobu. Literární historici radí Bezruce do generace tzv. anarchistických buricu. Jeho dílo je ovlivneno symbolismem a Ceskou modernou. Spekuluje se však o tom, že autorem vetšiny básní ze sbírky Slezské písne ve skutecnosti není Vašek, ale jeho prítel Ondrej Boleslav Petr, který spáchal sebevraždu.

Zdroj: (visit link)

...was the pseudonym of Vladimír Vašek, a Czech poet and short story writer who was associated with the region of Austrian Silesia. Bezruc was born in Opava and died in Olomouc.