Kaple Panny Marie Sedmibolestné - Pelhrimov, Czech Republic
Kaple Panny Marie Sedmibolestné v Pelhrimove / Chapel of Our Lady of Sorrows in Pelhrimov
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Kaple Panny Marie Sedmibolestné
Roku 1658 dal pelhrimovský purkmistr Jan Eusebius na tomto míste postavit boží muka. Poté, co se v Pelhrimove údajne odehrálo nekolik zázracných uzdravení, které byly dávány do souvislosti s obrazem Panny Marie na techto božích mukách, byla postavena na jejich míste meštanem Tobiášem Grötzelem v letech 1710-1714 kaple. Slohove nejcistší stavba ve meste je dílem italských stavitelu Reverelliových a jako jediný církevní objekt si zachovala dodnes puvodní podobu, pouze cást ambitu byla stržena kvuli stavbe silnice. Kupole centrální osmiboké kaple a dve hranolové veže jsou kryté šindelem. Do oltáre byla zabudována již zminovaná boží muka, umelecky hodnotná je kovaná mríž a malby na kopuli zobrazující zemské patrony. V krypte kaple byli pohrbíváni príslušníci meštanských rodin. Mestský hrbitov sem byl prenesen roku 1787 od sv. Víta a sloužil svému úcelu až do roku 1906.

Chapel of Our Lady of Sorrows
In 1658 mayor of Pelhrimov Jan Eusebius decided to build this wayside shrine in this place. After when in Pelhrimov allegedly occurred several miraculous healings that have been associated with the image of Our Lady of the Wayside shrine, it was decided to built in their place during the years 1710-1714 Chapel. It is stylistically cleanest baroque building in the city and it is the work of Italian architects Reverelli.

Zdroj / Source: (visit link)
Style: Baroque