Starhrad - Varín, Slovakia
Zrúcaniny hradu postaveného v 13. storocí / Ruins of a castle from 13th century
Location: Žilinský kraj, Slovakia

Starý hrad

Obec: Varín, Okres: Žilina, Kraj: Žilinský, Stolica: trencianská
Dalšie názvy: Starhrad, Varínsky hrad, Varín; 1235 castrum Warna, 1365 Varna, 1384 Owar, 1429 Owaar, 1442 castrum Starigrad
Strucný popis: Zrúcaniny hradu postaveného v 13. storocí, ktorý spustol v 16. storocí. Pôvodne sa nazýval hrad Varín a je postavený na pravom brehu Váhu v Strecnianskej úžine. Strážil považskú cestu a vyberalo sa tu mýto. Základ hradu na najvyššom bode hradného kopca tvorila pravdepodobne veža s nepravidelným pôdorysom ešte v 13. storocí. Dodnes sa tu zachoval detail gotického arkiera.
Poloha: Nad prielomom Váhu cez Malú Fatru, asi 400 m.n.m.
Dalšie informácie: Hrad sa nachádza v blízkosti cervenej turistickej znacky vedúcej hrebenom Krivánskej Fatry. Z hradu je výhlad na Domašínsky meander - prielom Váhu Malou Fatrou. Kratšiu trasu je možné zacat na železnicnej zastávke Strecno a po už spomínanej znacke vyjst na hrad. Po návšteve hradu možno pokracovat po cervenej alebo modrej na chatu pod Suchým. Stade sa dá zíst do Varína, iní môžu vystúpit až na Suchý a stade po zelenej do Turcianskych Klacian.

Zdroj: (visit link)
Viac info: (visit link)

EN:
Starý hrad

Place: Varín, County: Žilina, Region: Žilina , Historic region: Trencin
Other names: Starhrad, Varínsky hrad, Varín; 1235 castrum Warna, 1365 Varna, 1384 Owar, 1429 Owaar, 1442 castrum Starigrad
Brief description
Ruins of a castle from 13th century. It has turned into ruins in 16th century.