CoA of Zastrizl family - Milotice, Czech Republic
33U E 656546 N 5425174
CS: Erb Pánu ze Zástrizl v zahrade zámku Milotice // EN: CoA of Zastrízl family on Milotice chateau.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
... byli starý moravský vladycký rod, který pocházel ze Zástrizl jihozápadne od Kromeríže.
Jako pravdepodobný predek se uvádí zemský stolník Sulislav, který žil na pocátku 13. století. Ve 14. století se rod rozdelil do trí vetví. Linie držící Kunkovice vymrela velmi casne, podobne jako vetev vlastnící Pavlovice. V Zástrizlech bratri Jindrich a Protivec založili dve odnože této vetve. Jan roku 1544 zakoupil Buchlov, Židlochovice, pusobil jako komorí markrabství moravského. Jaroš pocházel z odnože, které patrili Morkovice, a pomáhal Ctiborovi z Cimburka právními radami pri sestavování Zemského zrízení. Václav behem stavovského povstání sloužil jako zemský soudce. Rodu mimo jiné patrily Buchlovice, Boskovice, Námešt nad Oslavou, Letovice a Svatoborice. Prakšická vetev pri konfiskacích ztratila znacnou cást majetku, nebot vetšina clenu této vetve se aktivne zapojila do povstání vzbourených stavu. Bernard uveznil olomoucké kanovníky a zvolili jej direktorem za rytírský stav, po porážce Bílé hore prišel o statky on i další clen vetve Jan. Smrtí Karla Františka v roce 1687 vymrel rod po meci.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
CoA of Zastrízl family on Milotice chateau.

Source: ( Visit link )
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Páni ze Zástřizl

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
v zámecké zahradě // in the chateau garden

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
V červeném štítu nosili heraldickou stříbrnou lilii, která byla stejná jako u Beřkovských ze Šebířova, přestože tyto rody nemají nic společného. V klenotu měli na přilbě tři pštrosí péra.

Státní zámek Milotice Zámecká č.1 Milotice (okres Hodonín) 696 05