Zleby - Central Bohemia, Czech Republic
Zleby Chateau.
Location: Středočeský kraj, Czechia

This originally guarding castle, mentioned already in 1289, was destroyed in 1427, however, a new Gothic castle originated here in the 15th cent. In the 16th cent, the castle was rebuilt in the Renaissance style to a chateau with an arcade courtyard. In 1746 -1945 the chateau and the park went through rebuilding in the romantic Gothic style. The interiors house collections of weapons, furniture, paintings, glass and ceramics.

==============================================

Puvodne strážní hrad, zminovaný již v r. 1289. Byl zbudován asi Jindrichem z Lichtenburku. R. 1427 byl rozboren husity, v 15. stol. zde však vznikl nový pozdne gotický hrad. V 16. stol. došlo k renesancní prestavbe na ctyrkrídlý zámek s arkádovým nádvorím. Hrad mnohokrát zmenil své majitele, barokní úpravy zapocali Kaiserštejnové. V letech 1746 - 1945 byly Žleby majetkem Auerspergu, kterí od r. 1849 zahájili velké prestavby zámku a parku podle anglických vzoru ve stylu romantické gotiky. V interiérech jsou sbírky zbraní, nábytku, obrazu, skla a keramiky.
Accessibility: Full access

Condition: Intact