kostel sv. Jakuba Vetšího - Brtnice, okres Jihlava, Czech republic
Barokní farní kostel z roku 1784 /The Baroque parish church from 1784.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Barokní jednolodní orientovaný farní kostel byl postaven v letech 1776 – 1784 na míste stredovekého chrámu, který vyhorel pri velkém požáru roku 1760. Ze starší stavby se dochoval portál veže, datovaný 1727, kdy byl puvodní kostel upravován. Jsou zde uloženy ostatky prvokrestanského mucedníka, zvaného sv. Fidelius, které do puvodního chrámu byly preneseny z Ríma v roce 1732. Ve vybavení interiéru je rada cenných umeleckých del. Nejvýznamnejším z nich je pozdne gotická drevená plastika Kladení do hrobu z pocátku 16. století. Hodnotné jsou také drevorezby - Pieta z roku 1718 a Andel Strážce z roku 1715. Cást vybavení pochází z dominikánského kláštera v Jihlave.

=============================

Baroque oriented parish church was built between 1776 - 1784 on the site of a medieval church, that burned down in the Great Fire of 1760. From the older building portal of tower is preserved, dated 1727, when the original church was rebuild. There are the remains of martyr called St. Fidelius that were brought here from Rome in 1732. The interior is a series of valuable works of art. Some of the equipment is from the Dominican monastery in Jihlava.
Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)