Studánka Pod Starou dálnicí - Ostopovice, Czech Republic
CZ: studanka Pod Starou dálnicí // EN: Natural Spring Pod Starou dálnicí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Studánku najdeme jižne od Ostopovic, když z polní cesty vedoucí z Ostopovic po telese staré dálnice budované za 2. svetové války odbocíme u lesíka v zárezu kopce vlevo dolu. Teplota vody behem roku kolísá mezi 8,8 a 9,5 stupni Celsia. Puvodne vznikla zrejme jako odvodnení štol, které sloužily k ochrane delníku pri stavbe dálnice pred nálety. (Jednou štolou nedaleko studánky je možné projít pod celým telesem dálnice na druhou stranu svahu.) Pramen má prutok 3 až 12 l/min a pomerne stabilní vodivost 66 až 70 mS/cm2. Také množství chloridu je stabilní okolo 22 mg/l. Obsah dusicnanu kolísá už více, a to mezi 29 až 70 mg/l. Tvrdost je 2,8-3,5 mmol/l a patrí k mekcím vodám v popisované oblasti. Z chemického znecištení obsahuje fosforecnanu 0,2 mg/l a amonných iontu 0,4 mg/l. Porovnáme-li tuto vodu s nedalekou studánkou u zahrádek na Urbanove kopci zvanou "U trí bríz", je voda "Pod Starou dálnicí" lepší. Ani tento pramen nepatrí mezi vody, které je dobré používat bežne k pití. Výtoková trubka je hojne oživena pestrou sinicovou a rasovou flórou (cervené rasy, sinice, rozsivky). Ve vanicce pod výtokem mužeme pozorovat na stenách hnedé trásne rozsivek, níže nárost zelených vláknitých ras. Kamenné podloží porustají sinice rodu Phormidium, na nichž se uchycují tyto nárosty. Orosenou stenu kolem výtoku porustají koloniální sinice ve slizu, který pro ne vytvárí vodní mikrobiotop na rozhraní voda - vzduch. (Všechny údaje pocházejí z roku 2002.)

EN:
Spring was found south of Ostopovice when the dirt road leading from Ostopovice the body of an old highway built for World War 2 turn at the grove in the slot on the left down the hill . The water temperature throughout the year varies between 8.8 and 9.5 degrees Celsius. Originally established as probably the drainage tunnels that were used to protect workers during the construction of the highway before the raids . (Once century near the well can go through the whole body of the highway on the other side of the hill . ) Source the flow of 3-12 l / min and stable conductivity 66-70 mS/cm2 . Also, the amount of chloride is stable at around 22 mg / l The nitrate content varies no more , between 29-70 mg / L. The hardness is 2.8-3.5 mmol / l and one of the softer waters in the described area . From the chemical pollution contains phosphate 0.2 mg / l ammonium ions 0.4 mg / l If we compare this with the nearby water fountain of gardens in the hills of Urban's called "The Three birches ," water "Under the old highway " better . Even this is not one water fountain , which is good to use commercially drink. Outlet pipe is widely varied revived cyanobacterial and algal flora (red algae , cyanobacteria , diatoms ) . In the tray below the spout can be seen on the walls of brown fringe diatoms below Periphyton green filamentous algae. Bedrock porustají algae of the genus Phormidium , which are fastened to these growths . Dewy wall around the outlet porustají colonial algae slime , which for them creates microbiotops water at the water - air. (All figures are from 2002. )

Zdroj/Source: (visit link)
Public or Private Land?: Public