Pomnik odsunu nemeckeho obyvatelstva v kvetnu 1945 - Brno, Czech Republic
Pomník obcanum nemecké národnosti, kterí byli 30. kvetna 1945 odsunuti z Brna
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Pomník obcanum nemecké národnosti, kterí byli 30. kvetna 1945 odsunuti z Brna. Umísten byl roku 1995 v areálu parkového nádvorí. Jedná se o prírodní, hrube opracovaný šedý kámen se vsazeným kruhovým kovovým medailonem, na nemž je barevný starý a nový znak Brna a letopocty. Kámen stojí na zkoseném kvádrovém podélném podstavci z šedé leštené žuly s dvema obdélnými bronzovými vsazenými deskami s plastickým nápisem.

EN:
Monument dedicated to citizens of German nationality, who were displaced at the end of the May, 1945 from Brno. It was placed here 1995. It is a natural, rough-hewn gray stone with round metal medallion. Stone is on the tapered rectangular longitudinal pedestal of gray polished granite with two bronze inlaid rectangular plates with embossed lettering.

Nápis/Inscription:
mussten die Deutschen //