Znak na Klastere Kralove - Brno, Czech Republic
Znak na Kláštere Králové na Starém Brne
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Tento znak (erb) patrí pravdepodobne Klášteru Králové na Starém Brne. Neexistují informace, které by to potvrzovaly, ale datum na erbu (1663 - MDCLXIII) a nápis (S. O. A. I. KK.) to velmi neprímo potvrzují. V roce 1663 totiž Zuzana, abatyše i s konventem kláštera Králové (používaná zkratka KK) na Starém Brne uzavírá dohodu s poddanými meštany na Starém Brne o robote a urcuje, jak postupovat pri rešení poddanských záležitostí. (Více o této události (visit link) ). Pokud nekdo má více informací, rád je doplním.

Klášter Králové (Starobrnenský klášter)
Nejstarší známou stavbou na lokalite je rotunda s podkovovitou apsidou postavená pravdepodobne v 11. ci na pocátku 12. století. V 2. polovine 12. století nahradil rotundu vetší gotický podélný kostel s pravoúhlým presbytárem.
První písemná zpráva o této lokalite pochází z roku 1210 (ovšem jde o falzum z doby pred rokem 1235), kdy Lev z Klobouk kostel daroval Premonstrátskému klášteru v Zábrdovicích. Na prelomu 13. a 14. století byl kostel nahrazen v poradí tretí novostavbou, vetším kostelem na pudorysu latinského kríže s petibokým záverem.
Po nekolikeré zmene majitele prešel roku 1323 do majetku královny Elišky Rejcky, která ješte v témže roce založila u kostela klášter cisterciacek a zapocala v blízkosti puvodního kostela se stavbou nového konventního chrámu, na nejž bylo preneseno patrocinium Panny Marie. Puvodní kostel tak ztratil farní funkci a byl nove zasvecen sv. Anne. V roce 1333 byl u nej založen špitál.
Klášter byl opakovane poškozen a sanován pri válecných operacích. Výrazným zásahem bylo zejména dvojité zpustošení konventu za válek husitských a cesko-uherských v letech 1429 a 1467.
Po provedení oprav byl v roce 1483 znovu vysvecen klášterní kostel se hrbitovem, starým kostelem a kaplí sv. Prokopa. Další znacné škody utrpelo Staré Brno vcetne kláštera roku 1645 pri obléhání Brna Švédy. Pri následných opravách hlavního chrámu, sloužil docasne kostel sv. Anny jako provizorní místo klášterních bohoslužeb.
Klášter cisterciacek byl zrušen 18. 3. 1782 a areál byl v roce 1783 predán konventu augustiniánu od sv. Tomáše. Postupne se klášter stal prvoradým strediskem kulturního, vedeckého i spolecenského života na Morave. Roku 1950 byl reholní život v kláštere násilne ukoncen a až v roce 1990 byl navrácen zpet rádu augustiniánu.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)