Kostel svate Barbory - Adamov, Czech Republic
Farní kostel svaté Barbory
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Novogotický kostel sv. Barbory v Adamove je farním kostelem farnosti Adamov. Byl postaven knížetem Aloisem Lichtensteinem v letech 1855–1857 podle návrhu vídenského architekta Josefa Hiesera. V kostele se nachází tzv. Svetelský oltár z dolnorakouského cisterciáckého kláštera ve Zwettlu. Jedná se o vrcholné dílo pozdní gotiky z let 1516–1525 z lipového dreva. Oltár je pres 7 metru vysoký s 59 postavami. Od 1. cervence 2010 oltár patrí mezi národní kulturní památky. Fara je shodného slohu jako kostel. Kostel i fara jsou chráneny jako kulturní památka Ceské republiky.

Zdroj: (visit link)

EN:
Adamov is a town in the South Moravian Region of the Czech Republic, near Brno and Blansko. In St. Barbara Church a wooden Gothic altarpiece is found called the Zwettl Altar (Svetelský oltár), which embodies a preserved part of the original sculpture carved for the Zwettl Abbey in the early 16th century.

Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship