Park Tyrsuv sad - Brno, Czech Republic
Park Tyršuv sad v Brne na Kounicove ulici // Tyrš Park near centre of Brno
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

...vznikl v roce 1907 na míste velkého zrušeného mestského hrbitova z let 1785–1883. Ten se rozkládal pri dnešní ulici Kounicove mezi ulicemi Antonínskou a Sušilovou. Byl založen rok po zákazu císare Josefa II. (1784) pohrbívání v zástavbe mesta z hygienických duvodu - tehdy dosti daleko od hradeb mesta. V puvodní podobe mel hroby rozmístovány volne a bez pevného plánu, ten dostal až v roce 1824 (arch. Schwendtner) a první pohreb se podle nej konal 26. 12. 1825.

Od roku 1849 se už uvažovalo o premístení hrbitova na jiné vhodné volné místo. Po posledním rozšírení v roce 1866 (vlivem epidemie cholery) bylo pohrbívání v jeho nejstarší cásti 1871 zastaveno a poslední pohreb vubec se na nem konal 30. 10. 1883. Ostatky nekterých významných zemrelých osobností byly postupne (vcetne cenných umeleckých náhrobku) prenášeny na nový Ústrední hrbitov na Vídenské ulici (založen 1883) a od roku 1900 se jeho cást zacala zastavovat budovami (napr. biskupský alumnát pri Antonínské ulici v letech 1900–1903, Antonín Tebich).

V roce 1907 bylo však rozhodnuto, aby byl zbytek hrbitova premenen na verejný park se školní botanickou zahradou, což se stalo v letech 1908–1912. K ní byla pripojena pozdeji i malá zoologická zahrada drobných živocichu, která vznikla v roce 1937 z podnetu Spolku pro zrízení zoologické zahrady v Brne, založeného v roce 1935. Ta však byla v roce 1947 zrušena.

Název parku - Tyršuv sad - byl poté odvozen od v sousedství vzniklého Sokolského stadionu (1928–1828, M. Laml a J. Šálek) a park se stal jak oblíbeným místem procházek a detských her, tak užitecnou spojkou mezi Kounicovou a Botanickou ulicí..
Uprostred parku zustal jen stredový hrbitovní kríž z roku 1847. Dne 14. 8. 1969 byl v parku odhalen pomník francouzského generála Rogera Valhuberta (1764–1805), smrtelne zraneného v bitve u Slavkova, krátce poté zemrelého v Brne a pohrbeného na onom bývalém mestském hrbitove 8. 12. 1805.

V 90. letech 20. století byl park celkove rekonstruován (arch. Ivar Otruba) a vybaven novým mobiliárem, má rozlohu 1,7 ha a byla v nem vytvorena príjemná zákoutí, nové hrište a malý kvetinový speciální záhon pro nevidomé, kde se od roku 2004 porádají souteže v poznávání kvetin hmatem a podle vuní.

Zdroj: (visit link)

EN:
...with the area of 1,7 hectares is declared a cultural heritage. It is a park with a varied range of flowers and blooming tree species and it is the only park in Brno with preserved fencing. Tyrš Park was founded in 1883 on a part of a former cemetery. Cast-iron cross from 1848 still reminds us that fact. Botanic garden was established in the park and in the surrounding area of a former cemetery in 1902. New botanic garden was founded in Kotlárská Street, therefore this old garden was transformed into the park and attached back to the Tyrš Park in 1922. The complete renovation of the park was finished in 200 and a part of the park was newly adapted as a garden for blind in the same year.

Source: Information table in the park (Public Greenery of Brno, Park Administrator)
Name: Park Tyršův sad