Znak mesta Brna (Nadvori Stare radnice) - Brno, Czech Republic
Znak mesta Brna na nadvori Stare radnice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

...je od roku 1315, tj. cca 70 let po tom, kdy ceský král Václav I. povýšil Brno na mesto (1243) a uznal tím v tu dobu již reálný fakt, že Brno se stalo jedním z center premyslovské moci na Morave, gotický štít s cerveno-bílým pruhováním, pricemž pocet techto pruhu se postupem doby ustálil na poctu ctyr pruhu, kdy první je odshora pruh bílý, pod ním pruh cervený, poté opet bílý a spodek štítu je opet cervený. Pocet pruhu, stejne jako jejich šírka, se ustálil až postupem casu a lze se setkat s ruznými variantami. Pred tím mesto Brno používalo pecet s obrazem trí veží s hradbami, se zavrenou branou a štítem s dvouocasým lvem.

Puvod brnenského znaku je pomerne nejasný. Klasická erbovní povest k brnenskému znaku neexistuje, presto se však znak Brna spojuje s vpádem Mongolu do strední Evropy v roce 1241, kdy se tito obávaní nájezdníci dostali až do ceských zemí; predpokládá se, že znak Brna je odmenou za statecný cin nekterého z Brnanu, kterí sloužili v královsko-císarském vojsku, jež se utkalo s Mongoly v bitve u Lehnice. Existuje také možnost toho výkladu, že nekteré cásti mongolské armády pronikly až na Moravu a práve brnenské oddíly nebo samotné Brno se temto oddílum ubránilo.

Alternativní teorie vychází z pruhu na mestském znaku, kdy se má za to, že znak predstavuje soutok rek Svitavy a Svratky, a protože je Svitava svou mohutností vuci Svratce zhruba polovicní, je na znaku mesta horní bílý pruh polovicní oproti spodnímu. Cervené pruhy symbolizují mesto Brno jako rozdelovatele techto rek, které se stékají na jih od mesta.

Jak je zmíneno výše, podoba znaku se v prubehu doby menila. První doložené záznamy ze stredoveku ukazují obvykle znak v moderní podobe, což je patrné na kresbe z roku 1477. Kolem roku 1509 se objevuje velmi vzácná varianta, která se skládala z dvou cervených pruhu a jednoho zlatého uprostred. Za úspešné ubránení se Švédum byl znak mesta Brna polepšen o císarského dvouhlavého orla a inicálami F III., které symbolizovaly císare Ferdinanda III., který brnenský znak polepšil. Tento erb platný kolem roku 1646 je však s barvami otocenými proti soucasnosti, kdy je první cervený pruh a po nem bílý. Definitivní zmena podoby znaku je zachycena až z doby první republiky."

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Statutární Město Brno

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Nad pruchodem z nadvoří

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Znak města Brna 1. Současný znak města Brna vychází z historické podoby doložené poprvé v roce 1315. Představuje trojhranný gotický štít se zaoblenými boky, dělený třemi vodorovnými čarami na čtyři pole. Při vrchu štítu je bílý (stříbrný) pruh, pod ním je pruh červený, dále pruh bílý (stříbrný) a dole pruh červený. Poměr šířek pruhů je shora 1:2:2:2. Poměr šířky k výšce znaku je 6:7. 2. Čtyři základní varianty soudobého znaku jsou: a. štít stříbrně a červeně dělený s ohraničením tvaru štítu a štítových polí černou čarou (technicky trojbarevné provedení), b. štít stříbrně a červeně dělený, v němž stříbrný kov nahrazuje bílá barva nebo prázdná plocha, s ohraničením tvaru štítu a štítových polí černou barvou (technicky dvoubarevné provedení), c. štít stříbrně a červeně dělený bez ohraničení tvaru štítu a štítových polí čarou jiné barvy (technicky dvoubarevné provedení), d. štít stříbrně a červeně dělený, v němž stříbrný kov nahrazuje bílá barva nebo prázdná plocha, s ohraničením tvaru štítu čarou (technicky jednobarevné provedení). Zdroj: http://www.brno.cz/fileadmin/user_upload/sprava_mesta/magistrat_mesta_brna/OVV/dokumenty_mesta/Statut-uplne_zneni-2013.doc

Stará radnice Brno Czech Republic