Labyrint pod Zelnym trhem - Brno, Czech Republic
Labyrint pod Zelným trhem // Labyrinth under Zelný trh
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Labyrint pod Zelným trhem

V dubnu 2011 se otevrely hluboké podzemní prostory Labyrintu pod Zelným trhem, kde na návštevníky cekají tajemná zákoutí stredovekých chodeb a sklepu. Prohlídková trasa pocítá s odvážnými objevovateli skrytých podzemních svetu a nabídne mnohá prekvapení vcetne pravého historického pranýre. Labyrintem vás ve skupinách (min. 5 osob, max. 25 osob) provází naši pruvodci každých 60 minut. Vstup do Labyrintu je ze Zelného trhu c. 21.

Zelný trh patrí k nejstarším dochovaným námestím v Brne. Poprvé je zminován pocátkem 13. století, kdy nesl název Horní trh. Dnešní název pochází z 15. století. Odjakživa byl rušným místem, které žilo každodenním obchodováním.

Zdejší sklepy vznikaly pod jednotlivými domy od stredoveku po novovek - nejvíce jich bylo vybudováno v dobe baroka. Sloužily zejména k uchovávání potravin, zrání piva a vína v sudech i jako úkryt v dobe válek. Predevším však byly zázemím trhoveckého života Zelného trhu, který zde pretrvává už více než 700 let.

Puvodne nebyly sklepy vzájemne propojeny. O rade z nich jsme stovky let nevedeli, byly objeveny až behem novodobých výzkumu brnenského podzemí. Aby mohlo mesto tuto ojedinelou architektonickou památku zprístupnit, bylo nutno je staticky zajistit a zachránit tak pred znicením.

V roce 2009 pak prošly sklepy komplexní stavební úpravou, která umožnila jejich novodobé využití. Tehdy byly spojeny do jednoho celku. Vznikla tak unikátní soustava historických sklepení a chodeb, která dostala název Labyrint pod Zelným trhem.

Labyrint pod Zelným trhem tvorí dva samostatné celky. Cást urcená pro spolecensko-kulturní využití je situována ve spodní úrovni námestí smerem k divadlu Reduta. V turistické cásti pred návštevníky díky pruvodcum v dobových kostýmech ožívá brnenská historie. Trasa mírí pod námestím vzhuru k Malému Špalícku a vede v hloubce 6–8 metru pod povrchem.

V turistické cásti labyrintu si návštevník muže udelat predstavu, jak byly sklepy využívány v dobách svého vzniku. Dozví se napríklad, jak se uchovávaly potraviny v dobách, kdy sklepy nahrazovaly lednice: na dubových roštech jsou umísteny sudy s pivem a vínem, a potraviny v ruzných nádobách a pytlích. Seznámí se i s vývojem osvetlovadel používaných v podzemí od prvních pochodní pres louce a loucníky až po lojové ci parafínové svícky a petrolejové lampy. Expozici doplnují predmety denní potreby nalezené behem archeologických pruzkumu Zelného trhu.

Soucástí prohlídky je alchymistická laborator pripomínající slavné lékare, lékárníky a fyzikusy, kterí v Brne pusobili a proslavili mesto po celé Evrope. Na místní vinarskou tradici upozornuje starý vinný sklep a historická krcma. O stinných stránkách života v dávných dobách vyprávejí repliky mestského pranýre a klece bláznu, které v 17. století stávaly na tržišti. Na záver se v trestnici dozvíme, co cekalo nepoctivé remeslníky, kupce a obchodníky.

Zdroj: (visit link)

EN:
Labyrinth under Zelný trh

In the Labyrinth under Vegetable/Cabbage Market you can enjoy the unique and mysterious atmosphere of the maze of medieval corridors and cellars. Moreover, the tour does not lack the element of surprise, for example you can see a real medieval pillory. Guided tours of the Labyrinth for groups (maximum 25 persons) begin every 30 minutes. The entrance is in Zelný trh 21.

Hours of Operation:
Opening hours Monday closed Tuesday - Sunday 9 am - 6 pm Audioguides for our foreign visitors are available in 5 languages: English, German, French, Russian and Italian. More: http://www.ticbrno.cz/en/podzemi/labyrint-pod-zelnym-trhem/oteviraci-doba

Admission Prices:
Entrance fee Basic 160,- CZK Reduced 80,- CZK Children up to 15 years 80,- CZK Children under 1 meter tall free More: http://www.ticbrno.cz/en/podzemi/labyrint-pod-zelnym-trhem/vstupne

Approximate amount of time needed to fully experience the attraction: Up to 1 hour

Transportation options to the attraction: Personal Vehicle or Public Transportation