Pametni deska Antonin Tichy - Adamov, Czech Republic
CZ: Pametní deska Antonina Ticheho // EN: A memorial plaque Antonin Tichy
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Ing. Antonín Tichý se narodil 19.7.1843 v moravském Tlumacove u Uherského Hradište. Po studiích na gymnáziu v Kromeríži zvolil povolání svého otce a v roce 1863 absolvoval Moravskoslezskou lesnickou školu v Úsove, na níž se nutne seznámil se zememerictvím. Jako ženista se úcastnil prusko-rakouské války v roce 1866, na vlastní žádost byl v hodnosti nadporucíka jezdectva uvolnen v roce 1871 z aktivní služby. Vrátil se k lesní správe, pricemž se široce zabýval geodézií, jíž venoval i osobní zájem. Roku 1874 vídenský výrobce Gustav Starke podle jeho návrhu upravil universální teodolit (reversní libela, okulárový mikrometr), s nímž o tri roky pozdeji trianguloval v okolí Bad Ischl. Roku 1876 Tichý vynalezl logaritmické delení dálkomerné late se šachovnicovou stupnicí, kterou bylo možno užívat ve spojení s tachymetry Reichenbachova typu s pevnými nitemi (k = 100). V následujícím roce navrhl novou konstrukci tachymetru, od roku 1878 vyrábenou podle patentu Tichý -Starke v závode partnera. O dva roky pozdeji následovalo na stejném principu konstruované zámerné tachymetrické pravítko s merickým stolem, které se uplatnilo ve VZÚ Víden. (S urcitými úpravami byla souprava používána ješte v poválecných 20. letech v rakouském katastru.) Mezi jeho nejvýznamnejší spisy, zamerené na lesnictví, patrí zejména práce Der qualifizierte Plentenbetrieb (Wien 1891), v níž formuloval 17 dodnes uznávaných zásad lesníka, založených na respektování prírodních zákonu.

Roku 1887 již potretí opustil zajištené postavení, tentokrát ve funkci centrálního lesního reditele. Jednou z prvních prací na novém pusobišti -reditelství rakouských státních drah -bylo vytýcení železnicního viaduktu u Cervené na trati Tábor -Ražice, který je dnes významnou technickou památkou. Svou tachymetrickou metodou zameril exponovaný územní pruh pro výstavbu vídenské mestské dráhy, vytycoval radu mostu a zejména tunelu na stavbách alpských drah a porizoval podklady pro vetšinou neuskutecnené projekty v Jižním Tyrolsku (dnes Itálie). Pro tyto úcely konstruoval speciální pomucky a originálne upravil tzv. kosoctverecnou metodu pro merení základen v sítích, která však zapadla, možná i pro nepríznivá hodnocení (údajne problematických) overovacích zkoušek, provádených VZÚ Víden. Navrhl a publikoval metodu prostorového zamerení bodu polygonových sítí, do roku 1890 prísluší konstrukce vynášecího prístroje. I nadále však pretrvával jeho zájem o puvodní profesi, v níž byl stále uznávaným odborníkem. Roku 1897 podnikl na pozvání soukromou studijní cestu do Švédska a Norska, zamerenou k lesnímu hospodárství. V tzv. Studienbureau (predchudci výzkumných ústavu) rakouských železnic byla našemu krajanovi, který byl roku 1910 jmenován vrchním inspektorem, sverena oblast geodetických prací. Podklady neuvádí rok nabytí stavovského inženýrského titulu, který mu vetšinou priznává až novejší literatura. Patrne se tak stalo na podklade císarského narízení c. 130/1917 r.z. V roce 1916 byl clenem redakcní rady casopisu a clenem výboru zememerické skupiny Rakouského spolku inženýru a architektu. V uznání zásluh byl zvolen na dvouleté období predsedou, pro urcité rozpory ale téhož roku z funkce odstoupil; roku 1918 byl do výboru znovu navržen. (Predchudcem a zástupcem byl profesor Eduard Doležal, nástupcem profesor Theodor Dokulil.) Na stránkách spolkového casopisu Zeitschrift des Österreichischen Ingenieur-und Architekten-Vereins je možno nalézt mnohé jeho príspevky, zamerené na spolkovou cinnost, nebo polemizující s jinými autory (napr. o reversní libele 1894, o presnosti ctení na stupnicích 1898, o technice pestení lesa 1900 -cesky 1966, o tachymetrii 1901, o urcení délky geodetických car 1909, o vytycování dlouhých tunelu 1914, o lesnictví 1916 -cesky 1959, o protínání vpred 1917).

EN:
Ing . Antonín Tichý was born July 19, 1843 in the Moravian Tlumacov Fort in Hungary. After studies at the grammar school in Kromeríž chosen profession of his father and in 1863 graduated from forestry school in the Moravian-Silesian Usov, on which necessarily met zememerictvím . As an engineer participated in the Austro-Prussian War in 1866 , on his own request, was first lieutenant of cavalry in 1871 released from active duty . He returned to the forest sector, while widely engaged in geodesy , which gave a personal interest . In 1874, the Viennese manufacturer Gustav Starke according to his design modified universal theodolite ( reverse vial , eyepiece micrometer ) , to which three years later triangulated around Bad Ischl . In 1876 he invented the logarithmic Pacific division EDM slats with checkered scale that could be use in conjunction with tachymetres Reichenbachova type with solid threads ( k = 100). The following year proposed a new design tachymeter , since 1878, produced by Pat Starke - Pacific in the race partner. Two years later followed the same principle designed intentional Tachymeter ruler with merickým table, which was applied in VZÚ Vienna . ( With some modifications was used kit still in post-war 20 years in the Austrian cadastre ). Among his most important writings , focusing on forestry, include work Der qualifizierte Plentenbetrieb ( Wien 1891 ), which formulated the 17 still recognized principles forester , based on respect natural laws .

In 1887, the third time he left the secured position , this time in the central forest manager. One of the first works on the new location Directorate of the Austrian State Railways - was to identify the railway viaduct near the red line Tabor- Ražice, which today is an important technical monument. His method focused tachometric exposed strip of territory for the construction of the Vienna Stadtbahn , outlining a series of bridges and tunnels, especially the construction of alpine tracks and sourced materials for most of the failed projects in South Tyrol (now Italy ) . For this purpose, special equipment constructed and modified the original diamond method for the measurement bases in the networks , but it fits , maybe even for unfavorable rating (allegedly problematic ) verification tests, carried out VZÚ Vienna . Designed and published a method for spatial targeting of meshes , in 1890 for the construction of the discharge device. However, it still maintained its focus on original profession, in which he was still recognized expert. In 1897 he undertook at the invitation of private study trip to Sweden and Norway , focusing on forestry. In the Studienbureau ( predecessor research institutes) Austrian railways were our countrymen who in 1910 was appointed chief inspector , his area of surveying work. Documentation does not mention the year of acquisition estates engineering degree , which he usually admits to recent literature . Apparently it happened on the basis of the Imperial Decree No 130/1917 of the Imperial Code In 1916 he was a member of the editorial board and committee member of the surveying group of the Austrian Association of Engineers and Architects . In recognition of merit was elected Chairman for a two year period , for certain divisions of the same year, but resigned ; 1918 was designed to committee again . ( Predecessor of a representative was Professor Eduard Dolezal, successor to Professor Theodor Dokulil . ) The website of the Federal Zeitschrift des Österreichischen Ingenieur -und Architekten - Vereins can find many of his posts , focusing on community activities , or polemical with other authors ( eg reverse vial can be seen in 1894 , the accuracy of the reading on the scales in 1898, the technique of Silviculture Czech 1900- 1966 tacheometry of 1901 to determine the length of the geodesic lines in 1909, marking a long tunnel in 1914 , the Czech forestry 1916 - 1959 on intersection 1917) .

Zdroj/source: (visit link)