The monuments No. 231, 234, 235 - Sveti, Czech Republic
33U E 555249 N 5567285
The monuments No. 231, 234, 235 and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 25 - Svetí.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monuments No. 231, 234, 235 are located on cemetery in Sveti village.

====================================================================

Dne se 3. cervence 1866, kdy se v prostoru Nechanice - Chlum - Horineves stretla rakouská Severní armáda polního zbrojmistra Ludvíka Benedeka se tremi samostatne postupující armádami pruského krále Viléma I., se obec Svetí nacházela v týlu rakouských jednotek.

Pri odpoledním ústupu Rakušanu, kdy byl pruskou I. gardovou divizí generálplukovníka von Hillera dobyt Chlum, se na návrší mezi Všestary a Svetí postavily baterie 1. a 2. divize armádní delostrelecké zálohy plukovníka von Tillera (baterie c. 2, 3, 4, 7, 8, 9, a 10 od VI. a c. 6 od XII. delostreleckého pluku) a I. sboru podmaršálka Clam-Gallase, aby palbou zadržovaly Prusy.

Od severu se však drala k obci pruská pechota 11. peší divize generálmajora von Zastrowa, proti níž se vrhli jezdci hulánského pluku c. 10. Jízda byla sice odražena ale rakouské delostrelectvo dokázalo dotírající Prusy zastavit. Od Všestar, odkud musel ustoupit VI. a I. armádní sbor, se však v tu dobu k rakouským bateriím zacala blížit pruská pechota sestupující z dobytého Chlumu. Také pruské delostrelectvo postavené u Chlumu je zacalo ostrelovat, a proto statecným delostrelcum nezbylo, než ustoupit na linii Bríza - Predmerice. Zde se ješte jednou postavili postupující pruské presile.

Na místním hrbitove se nacházejí pomníky ev. c. 231, 234 a 235.
Památka ev. c. 231 je pískovcová typová pyramida všeobecného venování všem vojákum padlým v obvodu
obce. Zrízeno Komiitétem 1866.

Pomník ev. c. 234 je kríž typu c. 12 (litinový brabantský kríž na pískovcovém pomnícku) pruského vojína Grundela od 1. hornoslezského pešího pluku c. 22 a jednoho neznámého pruského vojína. Venován pruským rádem johanitu roku 1866.

Pomník ev. c. 235, ozdobný litinový kríž (v soucasnosti ulomen v polovine) na pískovcovém podstavci pripomíná rakouského ppor. Victora rytíre von Guttenberga od 42. pešího pluku.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no