33U E 430395 N 5597751
Vlastní trigonometrický bod je zulový kvádr na vrcholu Lovoše, asi 25 metru JZ od kovového kríze. Trigonometrical point is granite block on summit of Lovoš Hill, ca 25 meters SW of the steel cross.
Location: Ústecký kraj, Czechia

Lovoš je cedicová hora nedaleko Lovosic. Jeho vrchol leží v nadmorské výšce 570 m. Nachází se v Ceském stredohorí na dolním konci Polabí. Na vrcholu byla postavena turistická chata, od které je výhled na všechny strany. Mimo jiné je zde velice dobre videt celé mesto Lovosice, jemuž práve vrch Lovoš tvorí prirozenou dominantu. Chata je užívána nejen pro turistické a rekreacní úcely ale i coby výhodný telekomunikacní objekt. Vrchol a svahy hory jsou chráneny jako Národní prírodní rezervace.

Lovoš (570 m) is a basalt hill in Ceské stredohorí Mts. (Czech Central Mts.). It rises above town of Lovosice on left bank of the Elbe (Labe) River. The hill with rich forest-steppe and rock steppe flora is under protection as National Nature Preserve Lovoš (Narodní prírodní rezervace Lovoš). The hill, atoped by touristic chalet with observation terrace on the summit, is a popular hiking destination.

Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no