The monuments No. 36-39, 115-120 - Nedeliste, Czech Republic
33U E 555939 N 5569660
The monuments No. 36-39, 115-120 and an educational trail No. 12 - Bitva U Hradce Králové 3.7.1866 - ústup rakouské armády, the site No. 10 - Nedelište - zámek.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monuments No. 36-39, 115-120 are located beside the church.

====================================================================

Po presunu rakouské Severní armády polního zbrojmistra Ludvíka Benedeka od Dubence se okolí Nedelišt stalo místem velké koncentrace jednotek. Dne 1. cervence 1866 se v nedelištském zámku ubytoval generální štáb IV. armádního sboru s polními podmaršálky hrabetem Festeticsem a baronem Mollinarym. Od Nedelišt k Sendražicím byly dva dny pred bitvou udelány velké náspy pro dela.

V noci na 3. cervence 1866 táborily východne od obce brigády arcivévody Josefa (peší pluk c. 67 a 68, prapor polních myslivcu c. 30 a ctyrliberní peší baterie c. 4 delostreleckého pluku c. 4), plukovníka Poeckha (peší pluk c. 37 a 51, prapor polních myslivcu c. 8 a ctyrliberní peší baterie c. 3 delostreleckého pluku c. 4) a generálmajora Fleischhackera (peší pluk c. 6 a 61, prapor polních myslivcu c. 13 a ctyrliberní peší baterie c. 2 delostreleckého pluku c. 4) od IV. armádního sboru polního podmaršálka hrabete Festeticse spolecne s husarským plukem c. 7. Na jih od Nedelišt zaujaly postavení tri brigády VIII. armádního sboru arcivévody Leopolda. Brigáda plukovníka Wöbera (peší pluk c. 21 a 32, prapor polních myslivcu c. 24 a ctyrliberní peší baterie c. 4 delostreleckého pluku c. 9) od téhož sboru stála mezi Nedelišti a Horinevsí. V bezprostrední blízkosti východního okraje obce stála pod ochranou hulánského pluku c. 2 armádní delostrelecká záloha. Ve 3 hodiny v noci opustily táborište brigády VIII. armádního sboru, aby zaujaly postavení za saským armádním sborem u Probluze. Mezi 4. a 5. hodinou obdržel podmaršálek Festetics novou bitevní dispozici a v 8 hodin ji zacal realizovat rozestavením mezi Chlumem a Nedelišti. V té dobe byla jeho brigáda pod velením generálmajora Brandensteina (peší pluk c. 12 a 26, prapor polních myslivcu c. 27 a ctyrliberní peší baterie c. 1 delostreleckého pluku c. 4) stojící na predních strážích u Máslojed zapletena do boje o les Svíb. Sbor byl proto odeslán k Máslojedum.
Rovnež rakouský II. armádní sbor, krome Henriquezovy brigády (peší pluk c. 14 a 27, prapor polních myslivcu c. 9 a ctyrliberní peší baterie c. 2 delostreleckého pluku c. 2), táhl k Horinevsi. V odpoledních hodinách, kdy zacal mohutný útok jednotek pruského korunního prince Bedricha Karla, byla do prostoru Nedelišt zatlacena od výšiny Horka Thomova brigáda (peší pluk c. 40 a 69, prapor polních myslivcu c. 2 a ctyrliberní peší baterie c. 1 delostreleckého pluku c. 2) od II. armádního sboru. Ústup brigády generálmajora Saffrana (peší pluk c. 64 a 80, prapor polních myslivcu c. 11 a ctyrliberní peší baterie c. 3 delostreleckého pluku c. 2) od téhož sboru k Nedelištím kryl III. prapor pešího pluku c. 80. Mezi Máslojedy a Nedelišti se však musel zformovat do obranného karé, aby celil útoku pruského 2. dragounského pluku. Po jeho odražení se prapor stáhl k Nedelištím. Rovnež brigáda generálmajora Württemberga (peší pluk c. 47 a 57, prapor polních myslivcu c. 20 a ctyrliberní peší baterie c. 4 delostreleckého pluku c. 2) byla nucena na svém presunu od Máslojed odrazit útok pruské jízdy.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no