The monuments No. 400, 333 - Probluz, Czech Republic
The monuments No. 400, 333 - Probluz.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monument No. 400, 333 are located on the southern edge of Probluz village.

====================================================================

V jižní cásti obce v parku, na okraji bývalých jam na težbu šterku stojí pomníky ev. c. 60, 333 a 400.

Památka ev. c. 400 je mohutný pískovcový stélový secesní pomník s bustou saského prince a pozdejšího krále Alberta s ozdobnými královskými atributy. Pomník venoval Komitét 1866. Zhotoven byl z podnetu J. Steinského odbornou školou kamenosocharskou v Horicích podle návrhu V. Weinzettla. Technický dozor mel prof. horické školy Karel Legrain a kamenický mistr téže školy F. Vondrácek. Pomník byl odhalen 24. 7. 1904.

Pomník ev. c. 333, je kríž typu c. 302A na hrobe padlých vojáku. Prostý litinový kríž na pískovcovém soklu má v prusecíku ramen kríže plastické datum 3. 7. 1866. Zrídil ho Komitét 1866 roku 1899.
Size / Velikost: grand

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no